Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

So
30
Srp '08

Památník Jana Žižky z Trocnova

 

Památník Jana Žižky z Trocnova – tip na velmi krátký výlet

Určitě každý zná spojení – Jan Žižka z Trocnova – slavný vojevůdce se narodil v Trocnově v jihočeském kraji blízko obce Borovany. Pokud se rozhodnete poznávat naší historii, může se Vám hodit několik informací z našeho výletu do Trocnova.

 

Cesta a příjezd, parkování – Trocnov

Pokud pojedete od Prahy nebo od Plzně vede cesta přes České Budějovice. Směrem od Brna můžete využít cestu přes Třeboň. My jsme jeli přes České Budějovice. Stav vozovky byl celkem rozumný, takže o auto a tlumiče strach mít nemusíte – snad to tak vydrží i do budoucna.

Hledat místo památníku pomocí ukazatelů nám dalo celkem práci. Ukazatele sice jsou, ale né všude, takže trochu bloudění se konalo. Doporučuji navigaci – GPS kam se chcete dostat je – N48.891489, E14.606366.

Tady je něco jako malé místo pro parkování. Když je tu plno, tak se pak parkuje „kde to jde“.

Něco málo o Janu Žižkovi

„Honzík“ se nám narodil okolo roku 1360. O jeho životě za mlada se toho ví celkem málo. Existují různé zkazky a listiny, kde vystupují osoby jako – Johanes řečený Zizka de Trucznow nebo Ješek řečený Žižka z Trocnova (písemnosti okolo 1378), také pak jako Jesco de Trocznow (1381) a podobně dále. Z těchto listin se usuzuje, že to byl on.

Okolo roku 1408 se otevřeně postavil proti Rožmberkům a Českým Budějovicím. Provozoval záškodnictví a další zločiny, později dostal milost. Pak se pohyboval v Polsku, účastnil tažení proti řádu německých rytířů a konečně v Praze, kde se zřejmě seznámil s Husovo učením. Údajně byl také při první pražské defenestraci.

Později odchází do Plzně, odsud pak ustupuje do Tábora. Vzrůstající rozpory jej donutily odejít i odsud a založil Nový Tábor. Při obléhání Přibyslavy údajně umírá.

Jan Žižka je znám hlavně pro vytvoření vozové hradby, vojenské husitské doktríny a způsobu boje.

Snažil jsem se shrnout učivo dějepisu do několika řádek, pokud Vám něco chybí nebo se zdá nepřesné, pak se omlouvám, napište a můžeme to napravit.

Okolí památníku, památník a rodiště Jana Žižky

Od parkoviště vede žlutá stezka v délce 1km, kde se nachází pozůstatky domku, kde se údajně Jan Žižka narodil a dále Vás cesta zavede k památníku.

Rodiště je shluk kamenů. Cestou dále potkáte zbytky základů domu, zřejmě Žižkova strýce. Zda je to důvěryhodné nebo ne, to nechám na Vás.

Poblíž rodiště je malé muzeum zaměřené na husitskou dobu. Vstup byl tuším 40Kč, ale ani jsme tam nešli. Celkově to působilo jako špinavá komůrka a dvě (děvčata) u vchodu u kasy se starala především o drby a svoje nehty, takže jsme to tak nějak vzdali a pokračovali k památníku.

Památník stojí na louce, ale je zde vidět pravidelná údržba zeleně, takže nehrozí průchod metr vysokou trávou. Navíc je zde menší chodníček, takže i při vlhké trávě nebudete mít boty jako maskáče.

Poznatky co se Vám mohou hodit

Na celé trase jsem si nevšimnul jediné lavičky – přitom by bylo super zde udělat několik zastavení a posezení pro turisty – příroda je zde krásná. Ostatně by to mohlo být i s výhledem na památník.

Projít trasu a vidět památník máte na necelou hodinu (záleží taky jak moc fotíte, rychle chodíte – taky to jde za 20 minut). Pokud vynecháte muzeum je to hezký výlet, ale určitě bych jej nedělal jako hlavní cíl. Spíše bych to viděl jako zastávku.

V autě bych raději nic viditelně nenechával, i když se to nezdá, je zde celkem pohyb – a auto není trezor, že?

Pokud budete přemýšlet kam dál plánovat trasu, můžete pokračovat směrem na Nové Hrady a nebo dále do Gmündu za koupáním (viz. článek o Solných lázních v Gmündu).

Fotogalerie (památník Jana Žižky z Trocnova)

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*