Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

So
25
Čvc '09

Vodní mlýn Hoslovice

 

Nejstarší zachovalý vodní mlýn v čechách – vodní mlýn Hoslovice – unikát, který byl odkoupen v roce 2005 jako technická památka. V areálu vodního mlýna v Hoslovicích je asi nejzajímavější budova zachovalá původní mlýnice s obytnou částí zakrytá došky a zdi s roubením.

Příjezd autem do Hoslovic, parkování u vodního mlýna Hoslovice

Přijíždíme autem od Strakonic po silnici vedoucí přes Kraselov. Cesta nás místy lehce „vytřásla“ a jsme vděční za parkoviště ihned za cedulí obce. Parkoviště je velké – odhadem pro 30 aut, pokud bude plné, je zde možno využít ještě jedno stání u hospody směrem k rozhledně. Parkování přímo u mlýna jsme vzdali. Cesty jsou zde úzké a většina pozemků je soukromých.

Od parkoviště ke mlýnu

Procházíme skrze obec a směrovky nás vedou dolů z kopce. Na jedné z křižovatek (poblíž malého vodního mlýnku z rukou neznámého autora) trochu bloudíme – chybělo značení a mapu jsme si nevzali, ale pokud se to vezme přímo dolů (doleva) nelze se ztratit.

Vodní mlýn Hoslovice, vstup a areál

Vstup do areálu vodního mlýnu Hoslovice je zpoplatněn – děti a studenti měli slevu. Samotný areál připomíná pohádkové kulisy a je velice pěkně upraven. Za návštěvu rozhodně stojí mlýnice včetně světnice (obytné části), kde s odborným výkladem získáváme představu o životě ve mlýně.

Po výkladu pokračujeme vlastním tempem a procházíme dále za mlýn k rybníčku a výběhu s kozami. Přes hrázový val podél mlýnského náhonu se vracíme horem okolo mlýna zpátky k východu.

Z vodního mlýna na rozhlednu

Celou návštěvu lze absolvovat za necelou 1,5 hodinu včetně pořízení fotek. Z vodního mlýna Hoslovice pak ještě pokračujeme směrem k rozhledně. Tedy je to vež pro telekomunikace se schody nahoru. Cesta vede kolem hospody a pak přes pole – žádná vyšlápnutá cesta (třeba časem). Rozhledna je na okraji lesa a již nyní některé pohledy stíní větve stromů – jsem zvědavý, zda to budou kácet nebo prořezávat…

Vstup na rozhlednu je na vlastní riziko a v nepříznivém počasí se nedoporučuje – ostatně jako na většinu rozhleden.

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*