Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Út
7
Srp '12

Křivoklát

 

Křivoklát – cesta za poznámím jednoho z nejstarších a nejdochovanějších hradů pro nás začíná v Praze. Sjiždíme na dálnici směrem na Kladno a pokračujeme až do obce Křivoklát.

Parkování v obci Křivoklát

Parkování v obci je možné na vícero místech. Lze využít placeného parkoviště asi do 200 metrů od hradu nebo zastavit zdarma například před muzeem lesů Č.R. a pokračovat pěšky asi 350 metrů ke Křivoklátu. Cesty se ve finále spojí.

První dojmy z Křivoklátu, infocentrum

Přestože je hrad významnou památkou není jeho okolí tak komerciální jako například cestou na Karlštejn. V průchodu vstupní branou sídlí informační středisko, kde koupíte lístky na jednotlivé (celkem 3) okruhy. Poslední 3 okruh je veden pouze přes hradby a byl otevřen až tento rok.

Předhradí

Projití průchodem nabízí pohled na rozprostírající se předhradí, které často slouží pro kulturní akce. Kašna na vodu byla prázdná a celkem špinavá (to tlející listí jsem opravdu nechtěl fotit). Okolo fontány lze projít dále směrem ke studni a baštám na spodních nárožích hradu. Zde lze vystoupit po schodech a prohlédnout si okolní krajinu z vrcholku bašty. Mimo jiné je k vidění i železniční zastávka pod hradem.

Předhradí nabízí možnosti pro zábavu dětí – ražení mincí, střelbu z kuše a další. Vyjma zmiňované kašny je celá tato část upravená a působí příjemně prostorně.

Prohlídkové okruhy na Křivoklátu

Na prohlídky hradu po okruhu číslo 1 a 2 se vstupuje ihned za průchodem na předhradí – podél zdi a doprava – nedá se to minout. Na poslední okruh je potřeba ještě lehce popojít rovně a poté nahoru po několika málo schodech. Okruh číslo 2 zahrnuje průchod celým hradem včetně výkladu. Pokud tedy chcete vidět vše, připravte si pro 4 členou rodinu necelé 2 tisíce korun (pro porovnání např. vstup do celého paláce v Knóssosu stál cca 4 EUR na osobu).

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*