Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Ne
9
Zář '12

Chalupská slať, Alpská vyhlídka u Švajglovo Lady, Jezerní slať část první

 

Chalupská slať, Alpská vyhlídka u Švajglovo Lady, Jezerní slať část první

Malý okruh po Šumavských slatích

Okruh po Šumavě, který zvládne téměř každý – ať již s kočárkem nebo pohybovým omezením. Začínáme na největší ze Šumavských slatí – Chalupská slať.

Parkování u Chalupské slatě

Parkujeme nedaleko infocentra pro Chalupskou slať. Příjezd sem je možný od Vimperka přes Borovou Ladu nebo od Kvildy. Na parkovišti je odhadem 20 míst, jinak se musíte vrátit zpět do Borové Lady. Máme štěstí a zabíráme místo ve stínu. Z parkoviště přejdete silnici a po 200 metrech po asfaltce jste již u povalového chodníčku. Šířka chodníčku něco okolo 1 metru.

Chodníček k rašelinovému jezírku

Chodníček nás vede nejprve přes louku a dále do lesíka – ponejvíce kombinace bříz a borovic. Porost poskytuje stín vegetaci a houbám. Spousta mechů a rašeliníků. Je zde příjemně vlhko a čistý vzduch. Občasné průseky dávají proniknout sluníčku a nabízí nádherné pohledy na místní přírodu. Pozorovat toho lze hodně. Lišejníky, vřesoviště, borůvčiní, šíchu černou a spoustu dalšího (popravdě to ostatní mám problém rozpoznat 🙂 ).

U jezírka a proč nekrmit kachny na Chalupské slati

Chodníček nás dovedl až na konec k rašelinovému jezírku. Je zde lavička pro znavené a pak už jen nádherný výhled na vodní hladinu. Po příchodu se k nám vydávají místní kachny. Opravdu je nekrmte, úřemnožily by se tu a zničily tuto nádheru. Je zde i zákazové cedule… No a přesto po našem příchodu odchází rodinka s malou holčičkou a slibují, že opět příště vezmou rohlíček. To asi byla legrace, že jó!!!

Na hladině rašelinového jezírka jsou zatravněné ostrůvky – prověřte své znalosti a zjistěte si zda také mohou plavat – já myslím, že ano. A odpověď – ano mohou a taky plavou (jenže toho jsem si moc nepovšimnul – asi to bude pomalý pohyb).

Zpátky k parkovišti – nebo k infocentru

Od rašelinového jezírka z Chalupské slatě se vrátíte po stejném chodníčku jako jste přišli. Takže délka trasy odhadem do 1 km až k parkovišti. Časová náročnost do 1 hodiny, podle rychlosti chůze a studia místní květeny. Pro doplnění – na infocentru si můžete vyzvednout nějaké ty letáčky a případně koupit magnetky.

Z Chalupské slatě pokračujeme směrem na Alpskou vyhlídku u Švaglovo Lady.

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*