Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Po
29
Říj '12

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně, Muzeum a výroba ručního papíru, Velké Losiny

 

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně se vybudovala kvůli jaderné elektrárně Temelín a jedná se o opravdu velké dílo. Její výkon je 650 MW a hlavním úkolem je vyrovnávat množství elektrické energie v rozvodné sítí – tedy během špičky elektřinu vyrábí, v noci naopak energii spotřebovává na přečerpání vody do horní nádrže.

Do elektrárny se můžete dostat na exkurzi, vstup si však rezervujte předem, místa opravdu nezbývají. Od prodejny lístků (umístěné u lyžařského centra) se vyvezete autobusem do hlavního komplexu budov, těsně pod spodní nádrž. Zde  Vás zavedou do informačního centra a dozvíte se všechny informace, zajímavosti a technické detaily. Návštěvníkům je puštěn film, který je zajímavý jistě i pro dámy a děti, ale je trochu šmrncnutý reklamou ČEZu. Inu, je to jejich elektrárna, takže žádné překvapení.

Potom se projdete tunelem do nejvrchnějšího patra strojovny, to jest do patra kde žádný návštěvník nemůže nic vyvést, ale ani si toho tolik neprohlédne. Ale i tak je zajímavé být 160m pod skálou a dívat se na falešné sluneční světlo v oknech. Z tunelu zase vyjdete stejnou cestou a autobus vás doveze k hrázi spodní nádrže. Nádrže (horní a dolní) nejsou za žádným plotem a jakožto turisti se kolem nich můžete vcelku svobodně pohybovat (kromě jedné závory, taky nemůžete chtít vlézt všude 🙂 ).

Dále Vás autobus vyveze až k horní nádrži. Ta je už tak vysoko, že zatímco dole bylo „jenom“ chladno, na vrchu už se dělal led a držela jinovatka. Měl jsem smůlu a celý kopec byl v mlze, takže jsem si neužil jinak skvělý výhled, který mi připomněla jen deska s popsaným panoramatem okolní krajiny. K návštěvě tedy doporučuji spíše letní měsíce. Naše výprava nejspíš byla poslední, která se k horní nádrži vyvezla. V zimním období se silnice stává nesjízdnou, neboť ČEZ ji udržovat nepotřebuje – mají přece spojovací tunely.

Výroba ručního papíru, muzeum

Po cestě z elektrárny se určitě zastavte v jediné výrobně ručního papíru v Česku. Pokud máte doma VŠ diplom, tak nejspíš byl vyroben zde, tedy přinejmenším papír s filigránem Vaší alma mater. Uvidíte z čeho se ruční papír vyrábí – nevalně vypadající kaše z bavlny a lnu. Jak se poté takzvaně čerpá – papírovina se nabere na síto, nechá se odtéci voda a poté se vyklopí na vlněný hadr. Další proces zpracování zahrnuje lisování, rovnání, klížení (či snad klihování?),  a další sušení… A samozřejmě zabalit, prodat a vyexpedovat.

Zámek ve Velkých Losinách

Cestou opravdu je co dělat, ale dobře si to časově rozplánujte. Aneb za jeden den už toto všechno opravdu stihnout nešlo, takže nádvoří zámku již bylo nepřístupné (a že tento zámek má krásné nádvoří s arkádami). Nezbylo mi než se projít kolem a užít si dusání listím v podzimním zámeckém parku.

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*