Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Út
25
Pro '12

Protivín, Rabyň, Naučná stezka Zelendárky

 

Protivín – Naučná stezka Zelendárky

Tentokráte jsme se vypravili do Protivína – naučná stezka Zelendárky okolo rybníka Rabyň. Možností doprvit se do Protivína je více – auto, vlak, bus… Zvolili jsme auto, byť vlak je také pohodlný, ale od 2 lidi více je již zbytečně drahý.

Parkování poblíž naučné stezky

Parkujeme přímo u místního hřbitova – poněkud divné, že? Ale co se dá dělat. Naučná stezka zde je, ale jinde prostě nezaparkujete – tedy pokud nehodláte riskovat pokutu nebo odtah. Jakpak to asi tvůrci stezky mají vymyšleno do budoucna???

Od parkoviště na stezku

Scházíme směrem zpět do města a přímo na křižovatce již potkáváme značení stezky. Stezka vede odhadem z více jak 80% po vozovce, a dopravu jsme zde potkali i 25.12. takže s dětmi raději opatrně.

Naučná stezka v celé kráse – nebo nekráse.

Hned na počátku potkáváme čističku odpadních vod. Je zde cedule z naučné stezky o čističce. Pár zajímavých informací zde je, takže pokud Vás fekálie zajímají klidně si počtěte. Okolí čističky je tak trochu smutné – viz foto. Hned vedle je rybník Rabyň. Po dél cesty okolo rybníka naleznete cedule se zastaveníma a dozvíte se něco o místní fauně a historii. Také si všimnete, že do rybníka ústí výstup z ČOV (tak kolik z Vás si v létě zaplave?).

Na křižovatce zahneme a pokračujume polňačkou okolo stavení, psi tu žádní nepobíhají. Z polňačky se dostáváme k Švarcenbeskému rybníku. Zde si můžete cestu zkrátit – projdete po hrázi a zatočíte pak doprava.

Nebo můžete dokončit celý okruh – tak jako my. Takže žádná zkratka a hajdy mezi krávy. Zní to hrozně, ale jedná se o cestu mezi dvěma ploty – zleva krávy, zprava možná býci nebo další krávy – inu polní hospodářství. Na konci kravské soutěsky stojí hospodářské stavení. Majitel měl okolo sebe 3 psy, všechni ho poslechli a odešli s ním, útok se nekonal, ale pocit to příjemný nebyl – tady prostě nemáte kam uhnout.

 

Pokračujeme dále, stále po silnici, občas zastavení, občas cedule. Zajímavá je tabule s informacemi o natáčení filmu Karlem Kachyňou v jednom z blízkých stavení u Zelendárků. Bohužel, je to skoupé na informace o filmu, ale bohaté na životopis režiséra.

 

Cesta pokračuje dále a plynule navazujeme na polňačku – spíše čvachtanici a bahno. Jinak značení bylo celkem rozumné, jen velmi krátce jsme hledali značku pro pokračování cesty. Vcházíme do přírodního parku Písecké hory. Odhadujeme, že v dálce je vidět rozhledna Vysoký Kamýk. A již zacházíme do lesa. Bahno je nahrazeno listím, ještě občas bahno zůstává – pro kočárky to asi na jaře úplně nebude, stejně tak napodzim. Bahna je místama celkem dosti.

 

Na rozcestí v Pařezí zahybáme a po louce pokračujeme dále. Cesta okolo stavení a dále se napojuje opět na asfalt. Potoky vody přes cestu – taky se tu natáčelo Už zase skáču přes kaluže??? Voda na cestě pokračuje až k mlýnu, pak se to zlepšuje.

 

Stezka prochází skrz obec Krč – asi tak 400 metrů a pak opět krajinou – opět po silnici s auty. A navazujeme na zkratku. Vyjma židovského hřbitova již v poslední části nic zvláštního nepotkáváme. Za židovským hřbitovem jsme již ve výchozím bodě.

Klady naučné stezky Zelendárky

Stezka se snaží provést historicky zajímavou krajinou.

Cedule jsou místy velmi dobře zpracované a zajímavé.

Odhaduji, že je celkově sjízdná pro kolo – takže můžete vyrazit i na cyklotoulky :-).

Snaha o začlenění místa do zajímavých cílů turistiky.

 

Co by šlo zlepšit u naučné stezky Zelendárky

Minimum laviček – asi celkem 1 nebo 2 cestou – rozpadlé a pravděpodbně postavené místními…

Žádný odpadkový koš – fakt mne bavilo celou cestu žmoulat v kapse slupku od banánu a obal od sušenky :-(.

Nedořešené parkování – nějak se mi nelíbí zabírat místo zrovna u hřbitova.

Valná část po silnici s dopravou – žádný vyhrazený pruh nebo tak něco…

Horší schůdnost v deštivějších obdobích.

1 komentář »

1 komentář » k “Protivín, Rabyň, Naučná stezka Zelendárky”

  1. Cestování Českem » Naučné stezky Srnský okruh – VchynickoTetovský plavební kanál – Okolo Kostelního vrchu, Rechle, Modrava aneb jak se lze ztratit a najít na Šumavě Říká:

    […] Nicméně není to pouze problém Šumavy, ale s obdobnými nedostatky se lze setkat např. na NS Zelendárky okolo Protivína, o které jsem našel i tvrzení na cestovatelských portálech, že je bezbariérová (leda tak na […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*