Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

So
16
Bře '13

Slavonice – renesanční město u hranic s Rakouskem

 

Slavonice, město v jižních čechách, tip na výlet

Renesanční Slavonice jsou zajímavé město na pomezí Čech a Rakouska. Nabízejí historii, okolní přírodu a výborné výchozí místo pro další výlety. Někdy se jim také přezdívá Malá Telč (viz. článek o výletu na renesanční Telč).

Krátký pohled do historie Slavonic

Slavonice se dnes rozkládají na místě původní slovanské osady asi z 12. století. První písemná zmínka je z roku 1260, kdy jistý Vikart z Trnavy zmiňuje v listině jako svědka faráře Vernera ze Slavonic.

Z dochované zmínky z roku 1298 jsou Slavonice již trhová ves. Ve 13. a 14. století ves patřila pánům z Hradce. Od roku 1354 jsou již zmiňovány jako město, přičemž právě v průběhu 14. století jsou považovány za jedno z nejvýznamějších měst na jihozápadě Moravy.

Vybudované hradby okolo města pomohli později odrazit tažení husitů a město samotné se ubránilo. Zároveň došlo k vytvoření podzemního odvodňovacího systému, který je dnes z části přístupný turistům. V období renesance (okolo 16. století) byly Slavonice v největším rozkvětu – velká výstavba domů se zdobnou fasádou – sgrafity, figurální výjevy. Dochované jsou četné sklípkové klenby.

Od roku 1526 byla ve Slavonicích zřízena poštovní s přepřehanáním koní na trase mezi Prahou a Vídní (viz. článek o výletu do Vídně nebo Vídeň centrum). Vliv na úpadek města měla nejprve 30. letá válka s průchody císařského vojska a Švédy (rok 1645) a pozdější odklon trasy na Jihlavu (v roce 1750).

Železnice je do města přivedena v roce 1902 a rok později je prodloužena do Rakouska. Město bylo dále poznamenáno první světovou válkou, vznikem republiky (snaha tehdejší převažující německé komunity o připojení k Rakousku – vyvrcholila ozbrojenými střety a potlačena armádou) a druhou světovou válkou. Městskou památkovou rezervací se Slavonice staly 31.8.1961. V roce 2003 bylo nominováno 24 nejvýznamějších renesančních domů pro zápis na seznam UNESCO.

Zajímavost: v únoru 1814 se zde ukrýval loupežník Grasel („Grázl“) a léčil si zde omrzliny.

Parkování ve Slavonicích

Parkovat lze na náměstí – placené stání, případně lze využít parkování v ulicích města okolo historického jádra (samozřejmě nez porušování předpisů). Jinak lze parkovat většinou přímo u ubytování.

Ubytování ve Slavonicích

Ubytování jsme zajišťovali den předem. Hledání a googlení poskytne spoustu nabídek, ale spousta z nich nebyla buď v provozu nebo nebyl provozovatel o víkendu doma. Finále vyhrálo ubytování apartmán Fialovi (web: www.slavonice-ubytovani.cz – vzhled stránek je již starší…). Parkování je možno přímo před apartmánem na ulici, kola je možno po dohodě s majitelem uschovat ve dvoře. Apartmán je dobře vybavený, udržovaný, čistý (viz. foto). Záchod oddělený od sprchy, centrální vytápění. Jako dobré plus hodnotím i majitelovu snahu mít v apartmá aktuální letáky z infocentra – když přijedete v sobotu později a je všude zavřeno, bude se Vám to hodit.

K ceně na stránkách si připočtěte ještě 10 Kč za každou osobu – tzv. lázeňská taxa.

Co vidět ve Slavonicích

Na letácích je naplánovaná celá trasa, takže ji nemá smysl detailně popisovat. Zaměřím se na to podle mne nejhlavnější.

Nejvíce Vás bude zajímat náměstí a fasády domů z období renesance. Nezapomeňte se podívat do infocentra – které za nás bylo zavřeno (majitel cukrárny pod ním pravidelně doplňuje info letáky u sebe, takže alespoň něco lze sehnat). V domě infocentra je také vstup do podzemí (byl zavřený a skrze škvíru jsem nafotil jen stěnu – foto přidávám 🙂 ).

Dominantou je městká věž, postavená v letech 1503-1549, která je dostupná. Za nás byla zavřená – viz foto (kde je i kontakt a ceník).

Přes náměstí Míru, Horní náměstí a skrze znojemskou bránu navštivte nejzachovalejší hradební baštu (byly celkem 4) – píši navštivte, ale je to dnes spíše asi rodinný domek a vše máte za metr a půl vysokým dřevěným plotem – opět to, že to je bašta musíte poznat z letáku.

Odsud přes autobusové nádraží pokračujte průchodem k synagoze (směrem k náměstí) a cestou shlédnete zbytky hradeb (popravdě značení těch hradeb je tristní a je to napojené na dřevěný plot – takže by Vás běžně ani nenapadlo, že se jedná o hradby).

1 komentář »

1 komentář » k “Slavonice – renesanční město u hranic s Rakouskem”

  1. Cestování Českem » Zámek Český Rudolec – Malá Hluboká nebo zchátralá historie Říká:

    […] Slavonice – renesanční město u hranic s Rakouskem […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*