Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

So
16
Bře '13

Zámek Český Rudolec – Malá Hluboká nebo zchátralá historie

 

Zámek Český Rudolec – Malá Hluboká, oblast česká kanada, tip na výlet

V obci Český Rudolec se nachází v současnosti zchátralý zámek, který dnes řadíme podobně jako Zámek Hluboká nad Vltavou do Novogotiky (nebo také Tudorovské či Anglosasské novogotiky). Pro doplnění jen dodám, že předlohou byl královský zámek Windsor v Anglii.

Současný stav zámku

V současnosti bychom spíše než o zámku mohli mluvit o zřícenině, ale vzhledem k tomu, že v probíhají (údajně) přípravné práce na opravu zámku, můžeme se možná těšit na zlepšení…

Zámek jsme obešli dokola a dokonce na vlastní nebezpečí vstoupili vstupní branou. Pak jsou již jen zavřené dveře a úzký průzor odhalující lešení. Střecha okolo vnitřních ochozů pravděpodobně chybí úplně – skrze okna v posledním patře na nás kouká sluníčko. Další okna jsou zatlučená a občas z nich vlají černé igelity.

Parkování u zámku Český Rudolec

Parkování zde nijak řešené není. Zastavujeme podél vozoky, bez porušení dopravních předpisů, to lze asi téměř všude.

Co se dozvíte a co od výletu na čekat

Uvidíte Malou Hlubokou (tedy zámek Český Rudolec, ale to pojmenování Vás napadne na první pohled), jejíž současná podoba z větší části pochází z let 1860 – 1864. V předchozích letech byl zámek nejprve vodní tvrzí (potvrzená zmínka pochází údajně z roku 1351 – tak to tedy alespoň stojí na zámeckém plakátu – nicméně nevěřte všemu co se zde píše – tvrz byla písemně doložena k r. 1353 s farou). Ono celkově ty plakáty asi mají více nepřesností. Například podle plakátu kupuje zámek roku 1466 Václav z Maříže (Mařejže) a ve všech smlouvách je pak již zámek uváděn jako Tvrz. Ten letopočet je ale opět o dva roky posunutý (vycházíme z informací od historika obce) – zámek byl koupen 1464 Václavem z Maříže – purkrabím na Telči – článek o výletu na Telč zde).

Zámek byl postupně přestavován, upravován. K roku 1856 byl zámek s věží, zahradou v anglickém stylu a dále zde byl rybníček s ostrovem a altánkem. O čtyři roky později zámek vyhořel a přestavbou (dokončena 1864) získal většinu své původní polohy. Poté již bere historie zámku rychlý obrat – částečné zestátnění panství v roce 1925, získání majetku do správy státu 1946 (podle pamětníků zde bylo družstvo – tedy hlavně na pozemcích a zámek chátral). Nějakou dobu zde podle pamětníků bydleli méně přizpůsobiví občané…

Vybavení zámku zcela zmizelo (nebo se ztopilo, že 🙂 ). K roku 2001 zámek převzala obec Český Rudolec a dnes je v soukromém vlastnictví nějaké firmy z Brna. Výsledek pak můžete vidět na vlastní oči.

Vzhledem k tomu, že jsem se okolo zámku již několikrát pohyboval i v době totalitního režimu, jsem alespoň částečně schopen posoudit stav devastace – a ten pokročil a značně. Ještě za komančů to vypadalo alespoň jako zámek, který je hodně starý. Dnes to připomíná zříceninu, ale jsem již psal, mělo by dojít k opravám (mělo by).

Zajímavost vázající se k zámku (pravost jsem neověřoval)

Ve zdejším kraji působil Johann Georg Grasel – (znáte pojmenování „grázl“? hádejte odkud to je…). Ten se údajně v únoru 1814 ukrýval ve Slavonicích (viz. článek o výletě do Slavonic), kde si léčil omrzliny. Poté musel prchnout a jeho loupeže zahrnovali i zdejší krajinu okolo Českého Rudolce – potvrzené loupeže na jeho kontě v obci Matějovec a Jemnice – a údajně také jeho zkušená ruka pokořila zámeckou pokladnu. A jak že k tomu došlo? Údajně se v převleku vetřel do zdejší hospody a přesvědčil místní, že lupič „Grázl“ se chystá ve zdejších lesích na zámeckou pokladnu. Majitel zámku se vydal i s místními pátrat po lupiči a ten zatím lstí získal klíče od správce. Můžeme tak jenom spekulovat, zda byla pokladna vyloupena nebo pouze „vyčištěna“…

Od zámku Český Rudolec se pak můžete vydat po na stezku po stopách „Grázla“ v okolí Rudolce.

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*