Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Po
15
Dub '13

Státní zámek Plumlov, ubytování v Plumlově

 

Státní zámek Plumlov

Zámek nedávno oslavil 333 let svého výročí od založení a byl pro nás lákavou nabídkou k návštěvě, případný pobyt v Plumlově umožňuje podnikat celkem rozumné množství výletů po zdejší krajině. My jsme tentokráte neměli tolik času, takže jsme se omezili pouze na zámek Plumlov a ubytování v Plumlově o kterém je tento článek.

 

Cesta a příjezd

Na státní zámek Plumlov jsme se vydali po návštěvě Punkevních jeskyní (viz. tip na výlet – Punkevní jeskyně). Sjezd ze silnice číslo 378 na 377, která vede směrem na Plumlov. Kvalita povrchu vozovky se různí – místy slabší tankodrom, místy naprosto perfektní vozovka. Zámek Plumlov je první dominantou krajiny po výjezdu z lesních porostů podél cesty. Vysoká budova, která přímo láká k návštěvě.

Parkování zámek Plumlov

Parkování bude celkem mínusem. Samozřejmě zde nejsou vytvořena parkovací místa přímo pro návštěvníky zámku. Takže parkování probíhá po přilehlých ulicích, na náměstí a všude tam, kde to dovolují dopravní předpisy. Celkem blízko na zámek je to z Tyršova náměstí (ale nemusí tu být vždy volno).

Krátký pohled do historie a současnost

Dne 30. března 2013 oslavil zámek Plumlov 333 let od svého vzniku. Zámek nechal založit Jan Adam Ondřej z Lichtenštejnu v okolí původního hradu pobořeného Švédy během 30 leté války. Pobořený hrad pak ještě dočkal dalších ran osoudu od Prusů a po ničivé vichřici se rozhodlo o jeho zboření. Zbytky hradu jsou dnes střední částí zámeckého nádvoří. Budova zámku je viditelná na první pohled. A také ihned každého napadne, proč je tak vysoká a „jaksi“ hubená. Údajně byl plánován čtyřkřídlý zámek s renesančními prvky ve výzdově i ve stylu stavby.

Původní záměr a návrh otce Jana Adama však doznal změn pod vedením jeho syna a začali vznikat neshody. Ty vyvrcholily odchodem Jana Adama a posléze umrtím jeho otce. Nákladnost případné dostavby pak donutila další majitele k dokončení stávající budovy zastřešením, pak probíhala výzdoba – a opět byla předčasně ukončena. Zámek postupně chátral se občasnými pokusy o rekonstrukci. V současné době by měl být opraven interiér (neviděl jsem, takže pouze předávám získanou informaci). Venkovní stav je při pohledu zblízka horší (viz. fotogalerie).

 

Při návštěvě zámku si všimnete hned několika věcí naráz. Již u vstupu narazíte na esteticky nevhodné umístění značky – cit pro vzhled a dopravní značení se zde opravdu nepotkaly.

Vstup do infocentra je podmíněn vyšlápnutím vysokého schodu (do výšky kolene – cca 40 – 50 cm). Možná je zde v létě nějaká plošina. Pro TP na vozíčku je zde zvonek, ale zajímalo by mne, zda na něj budou reagovat i pro ostatní hůře pohyblivé návštěvníky nebo musí všichni ostatní prostě překonávat překážku do výšky kolene.

Popisky objektů – občas zde nějaké jsou, občas chybí. Kamennou hromadu na nádvoří by bylo možno považovat za jakýsi starý kopec. To, že zde byl původně nejaký hrad se dozvídám až od správce. Teprve později jsem si všimnul u vstupu do infocentra plakátu s informacemi (jsou pouze v češtině).

Na první pohled je vidět, že probíhá asi nějaká rekonstrukce (nebo proběhla?) – jsme zde v pondělí (pracovní den), ale nikde nevidím žádné dělníky. Možná to souvisí i s odpadovým materiálem naprosto nepochopitelně u paty zámku v jeho levé části (viz. foto).

Pak jsem ještě narazil na jednu věc, která sice tolik nevadí, ale asi by se neměla dělat. Je to umístění antény pro příjem internetu. Posadili ji tak nějak přímo před jedno zámecké okno – kontrastuje „hezky“.

Z vnitřku zámku jsem toho moc neviděl, pouze přes pár oken. Údajně je to vše nově zrekonstruované a velmi pěkné. Kdyby jste někdo měl poznatky, napište nám (kontakt).

Ubytování v Plumlově

Ubytování jsme si zajišťovali předem. Vyhrál to penzion ve mlýně (pensionvemlyne). Parkování je možné na dvoře za plotem. Apartmá bylo dobře vybaveno, vše je prakticky nově zařízeno nebo zrekonstruováno. Záchod sdílený v koupelně, větrání na spínač. Centrální vytápění, vhodně vybraný nábytek (v mírně rustikálním stylu) se do bývalého mlýna opravdu hodí.

V ložnici je střešní okno a sledování hvězdné oblohy uspává během chvilky :-). vybavení kuchyňského koutu je bezproblémové. Přítomný je i minibar – platí se zvlášť, ale když jsem viděl ceny, je to jako když si dojdete víno nebo brambůrky koupit do obchodu – takže to je opravdu dobrá nabídka.

Několik letáků a katalogů z infocentra je přítomno ve společenské místnosti.

 

P.S. Ještě krátká poznámka k ubytování v Prostějově. Náš první nápad směřoval na ubytování až v Prostějově, ale při pohledu a čtení nabídky (na jejich www) jsme dospěli k závěru, že se spíše jedná z valné části o hodinové hotely. Samozřejmě jsou i jiné, ale ty se „poněkud“ hůře hledají přes web.

Fotogalerie

1 komentář »

1 komentář » k “Státní zámek Plumlov, ubytování v Plumlově”

  1. Cestování Českem » Státní hrad Zvíkov Říká:

    […] Státní zámek Plumlov, ubytování v Plumlově […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*