Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

So
18
Kvě '13

České korunovační klenoty – 12. výstava a tip na příští výstavu

 

České korunovační klenoty – 12. výstava

Ne často se podaří zhlédnout něco tak zajímavého jako jsou České korunovační klenoty. Při jejich letošní (2013) výstavě se údajně předpokládá odbavení až cca 50 tisíc zájemců, zbytek musí počkat na příští výstavu. Nám se to podařilo, takže Vám nabízím alespoň zprostředkovaně dojmy a tip na zajímavý výlet pro příště.

 

Přehled:

Kdy a kam ke korunovačním klenotám

Ve dnech od 10. – 19. května probíhá výstava – v pořadí již 12. – Českých korunovačních klenot. Nejsou zase tak často k vidění, takže využít tuto možnost je celkem zajímavý tip na výlet (i když dost ojedinělý). Tentokráte je to u příležitosti zvolení nového prezidenta.

K výstavě klenot se dostanete pouze jedinou cestou – musíte projít přes Jižní zahrady směrem od Starých zámeckých schodů. Poté vás cesta už povede pouze vyznačenou trasou – všude jinde jsou zábrany – přes Býčí schodiště na 3. nádvoří. Tam je pak již vchod.

Pořadí vstupu je podle příchodu (úlevy pouze pro osoby na vozíku). Je třeba přijít brzo. Na stránkách hradu jsme četli hlášku, že se čeká 4 – 5 hodin od příchodu a moc jsme tomu nevěřili – nekecali. Výstava je od 9.00 ráno, přicházíme do zahrad v 8.40 a již stojíme přímo u brány do zahrad. A to prý po naplnění zahrad brány zavřou a šmitec – tak hlavně se musíme vmáčknout (jsme češi né? 🙂 ).

Fronta je opravdu nekonečná, popochází se velmi pomalu (když už se popochází). Čas od času se to zlepší a uděláme i cca 15 kroků – to je úspěch. Záchody (mobilní) jsou v zahradách celkem na 3 místech, což mohu jedině pochválit. Pokud se budete snažit zjistit proč to tak dlouho trvá – nabízím Vám tuto odpověď (zkušenost):

– u vstupu je hradní stráž, vždy pustí cca 20 lidí, ti všichni musejí sundat batohy a položit na pojízdný skener, pak se prochází bezpečnostním rámem. No hádejte, kdo zase zdržoval – přece já. Opasek na kalhotách a kovové knoflíčky u kapsičky na košili. Důkladná prohlídka a pak už vpřed. Takže si představte, že přibližně 3 člověk takto „zdržuje“. Bezpečnostních rámy jsou zde myslím celkem 3 – popravdě jsem to ani nestihnul pořádně celé okouknout – docela to je fofr a když Vás hned „šacujou“, tak se ani moc nerozhlížíte.

Projdete kontrolou a pokud se nechcete tahat s věcmi – je zde šatna. Pro děti má šatnářka dokonce omalovánky s tématem klenot a historie okolo (důkladně jsem to neprohlížel).

Vladislavský sál

Za šatnou nás popohání (velmi slušně) uvaděčka. Tak šupšup na klenoty. Když už jsme si mysleli, že jsme ve Vladislavském sále a budeme moci udělat jakousi chaotickou prohlídku, čeká nás další fronta. Je zde kobereček a provázky a všichni spořádaně opět pomalu popochází.

Z povzdálí počítám, že každý má na klenoty tak odhadem cca 1 minutu +-. Berte to s rezervou, uvaděčky Vás tak jako nevyhodí, ale nenápadně Vás upozorní, že z tohoto a dalšího místa si to lze také prohlédnout – a ono to místo je „řekněme“ o další krok či dva k východu – tak co chápete jak je to s tou minutou?

 

Podél „koberečkové promenády“ jsou vystaveny staré židle – křeslo skládací (že by předchůdce rybářských stoliček?), křeslo s podnožkou a královský trůn – to vše včetně cedule, kde se píše co je z jaké doby. Ten trůn je prý vyroben před rokem 1836. Jsou to takové tři židle poblíž sebe a naprosto z ničeho nic nám to připomnělo výlet na Třístoličník (náhoda?).

Zlatý hřeb dne – České korunovační klenoty

On to ten nadpis celkem vystihuje. Nejprve procházíme okolo pláště a pak už samotné klenoty. Po obou stranách výstavky stojí čestná stráž – dokonce máme štěstí a jsme zde přesně při jejím střídání. Jojo, mají to chlapci secvičené skvěle, radost pohledět, ale nezávidím jim to stání.

A pak už samotná vitrína s klenoty. Když zlatý hřeb, tak opravdu zlatý. Jen to jabko mohli trochu vyleštit… ba né, dělám si srandu, je to opravdu nádhera. Když si pomyslíme, jak je to staré a co vše za tím stojí – a jak se na to natahovali v minulosti nenechavé pracky leckterého potentáta (huš potvory, tohle je naše). Fotit se zde smí, ale bez blesku. Abych tak pravdu řekl, tak více jak ¾ času jsem si klenoty prohlížel přes hledí fotoaparátu – fotek jsem nasekal dost, aspoň nějaká snad vyjde. Mimojiné jsem taky úplně opustil realitu – vrátila mne do ní paní uvaděčka. Ano ano, ještě i odsud je na klenoty hezký výhled. Takže foťák dolů a posledních pár pohledů a hajdy ven.

Tak jsme konečně také na vlastní oči viděli české korunovační klenoty, které se po dostavbě hradu Karlštejn (článek výlet na Karlštejn) přesunuli ze Zvíkova (článek o výletě na Zvíkov).

Poznámky pod čarou

Zázemí – spokojenost zde je veliká, v zahradách je možnost koupit občerstvení – teplé i studené nápoje a něco k zakousnutí (tedy jenom horký pes – hot dog), toalety vyřešeny také OK.

Navigace – po zahradách a dále je to OK. Pro místní nebo znalé Prahy určitě není problém najít Staré zámecké schody. Co když jsem ale z Liptákova (řekněme něco jako posel, který přijel do Prahy náhodou a info o výstavě zahlédl na bilboardu u příjezdu)? O Praze něco vím, ale orientace je horší. Metrem A na Malostranskou – zde jsou mapy, potud OK, ale pak přichází východ z metra a dál bych se mohl cítit tak trochu ztracen. Zde asi pomůže jedině volba chůze s davem – vsaďte se, že všichni ty co vidíte, tam půjdou taky.

Organizace při prohlídce – nemám připomínek, je vidět, že když se chce, všechno jde. Snad možná jen trochu pomaleji ve frontách.

Fotogalerie z výstavy Českých korunovačních klenot

Pro ty z Vás, kteří se tam nedostali nabízím alespoň pár fotek ke zhlédnutí. Tentokráte, jsem u některých fotek navíc přidali i copyright, aby i „piráti“ pochopili…

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*