Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

St
8
Kvě '13

Státní hrad Zvíkov

 

Hrad Zvíkov

Historicky celkem zajímavý hrad, který se nachází na skále nad soutokem řek Otavy a Vltavy. Hrad, který v minulosti odolal mnoha útokům Vám může posloužit jako tip na výlet.

 

Cesta a příjezd, parkování u hradu Zvíkov

Příjezdových cest k Zvíkovskému hradu je více. Od Prahy sjedete před Miroticemi, nebo můžete využít lodní převoz od Orlíku – tu jsme však nezkusili, takže se zaměřím pouze na auto. Od sjezdu u Mirotic je to cca 12km, nejsnáze je cesta s navigací.

Těsně před Zvíkovským podhradím se přejíždí most přes řeku Otavu. Hned za mostem jsou po obou stranách plochy, které připomínají parkoviště. Na zastávku a pohled na řeku z mostu je to super. K hradu je to však odsud ještě pěkný kousek.

Po silnici se pokračuje do obce Zvíkovské podhradí. Tu lze projet a pokračovat po užší silnici až k parkovišti. Zdejší parkoviště je placené – cena za osobní automobil 50 Kč, při příjezdu do 15. hod. Od 15. hodiny je cena 40 Kč – bohužel už ale budete mít jenom hodinu na prohlídku hradu…

Ostatní ceny jsou na fotce ve fotogalerii. Parkoviště se uvádí jako nehlídané, paní co prodává lístky stojí u začátku a má podle mne přehled o většině aut, přesto bych zde nic asi nenechával.

Okolí hradu, hradní nádvoří

Od parkoviště vede asfaltová cesta cca 500metrů až k samotnému hradu a je lemována vzrostlými stromy. Ke konci cesty se začnou otevírat pohledy na vstupní bránu a vodní plochu okolo hradu. Pokud plánujete pouze venkovní prohlídku hradu (např. z časové tísně), nemusíte být zklamáni – i tak lze vidět celkem dost (i když osobně doporučuji zajít i dovnitř).

Jako kladnou věc hodnotím celkovou úpravu ploch ve veřejně přístupných částech hradu – jmenovitě bych vyzdvihnul dřevěná schodiště a plochy okolo hradeb, dále pak lavičky a dobrý systém směrovek (např. na WC atp.) – u zmíněného WC také oceňuji nenápadnost a zasazení do okolí.

Jako poslední v řadě musím ocenit množství odpadkových košů a jejich opletení proutím – velice citlivě to zapadá do zdejšího prostředí a téměř neruší (no dobře, všimnete si toho, ale netluče Vás do očí jako plechová popelnice vedle vstupní brány (viz. Zámek Plumlov – tip na výlet) – je vidět, že to zde někdo dobře připravil.

Něco málo historie a zajímavostí o hradu

Hrad se údajně začal stavět již za Přemysla Otakara I (vládl okolo 1197 – 1230 n.l.) a pokračovala dále Václava I. Další výstavba údajně probíhala i za vlády Přemysla Otakara II.

Velkou slávu hrad zažil za vlády Karla IV., kdy v průběhu výstavby hradu Karlštejn (viz. článek o výletu na Karlštejn) , byly zde na Zvíkově dočasně uloženy korunovační klenoty.

Později to šlo již s hradem „z kopce“. Změny majitelů, obléhání v dobách husitských válek (ale nebyl dobyt!), obléhání za 30 leté války a kapitulace v roce 1622 před císařskou přesilou. Tehdy byl údajně dost zničen a zároveň zmizelo spousta majetku.

Poslední rod, který měl hrad v držení, byli Schwarzenbergové. Ti investovali do jeho oprav a rekonstrukcí od roku 1880 a postupně hrad opravovali. V roce 1948 byl Zvíkov zabaven státem.

Prohlídka hradu, zajímavosti

Pokud jste se pročetli přes stručný popis historie, budete mít možná velkou chuť vidět i vnitřek hradu. Vstupné pro dospělého 70 Kč, slevy poskytují pro studenty (nutný ISIC), osoby ZTP a děti. Prohlídka nabízí zajímavé expozice z vykopávek a z historie hradu – pouze podotýkám, že vlivem rekonstrukcí je na hradě již hodně málo prapůvodních originálů – mezi ně patří lehce načervenalé zdivo (např. ve sloupech).

Celou expozici nebudu popisovat, ať se máte na co těšit. Focení zakázáno není, často bude potřeba použít blesk. Hrad je ve spodních částech hodně vlhký, občas nám to lehce klouzlo i na schodech (nebo máme mizerné podrážky 🙂 ).

U těch schodů ještě zůstanu – budete je mít na konci opravdu rádi – je jich zde celkem dost – pokud se Vám hůře chodí, bude to náročnější.

Nejužší schodiště (taková bych na hradu očekával skoro všude a ono je tu při prohlídce jen jedno) vede z tanečního sálu na horní ochoz (dá-li se to tak nazvat) a je docela strmé s vyššími schody. Z horního ochozu je nádherný rozhled do krajiny.

Poznatky co se Vám mohou hodit

Parkování (kde určitě ne!) – zmiňoval jsem místa za mostem přes Otavu. Vyhlídl jsem si jej přes mapový portál a chtěli jsme zde auto nechat, nicméně při našem příjezdu, zde hlídka Policie řešila vymlácená okna u jediného zde stojícího auta. Navíc, když jsme jeli zpět, stálo zde otřískané (a to doslova) auto a u něho poněkud podivně vyhlížející jedinec – shodli jsme se, že na nás působil jako „tipař“ (pokud jenom odpočíval – pak se mu omlouvám).

Pro slevy na vstup si musíte vzít buď ISICa nebo průkazky. Aktuální informace o vstupném a slevách na Zvíkov naleznete na: http://www.hrad-zvikov.eu/informace-pro-navstevniky/vstupne/

Toalety jsou ve veřejně přístupné části směrem k lodnímu přívozu. Cena 5 Kč za osobu.

V prohlídkové placené trase jsem si nevšimnul laviček nebo místa k možnému odpočinku – ani na chodbách. Pokud máte tedy s chůzí problém radil bych nejprve prohlídku (při čerstvých silách) a pak popocházení a zkoumání veřejných částí.

1 komentář »

1 komentář » k “Státní hrad Zvíkov”

  1. Cestování Českem » České korunovační klenoty – 12. výstava a tip na příští výstavu Říká:

    […] Státní hrad Zvíkov […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*