Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

So
8
Čvn '13

Jurkovičova vila, Brno-Žabovřesky

 

Brno nabídne zájemci nejednu architektonicky zajímavou budovu. Zejména na začátku 20. století lákalo Brno mnoho architektů, kteří se zde navzájem inspirovali a realizovali svá díla. Jedním z nich byl i Dušan Jurkovič, který podle dostupných záznamů ani architekturu nedostudoval, přesto jeho nadšení vedlo ke vzniku mnoha staveb.

Dušan Jurkovič zakoupil parcelu pro svoji vilu roku 1905, umístěnou v takové vzdálenosti od Brna, aby zde mohl vybudovat celou vilovou čtvrť. To se mu sice nakonec nepodařilo, ale alespoň svoji vilu zde postavil a představil návštěníkům expozici Výstava architektury a uměleckého průmyslu. Celá vila byla v podstatě architektonický experiment.

V současné době spravuje Jurkovičovu vilu Moravská galerie v Brně, a vy si můžete na jejich stránkách rezervovat návštěvu. Studenti za 50 Kč, dospělí za 100 Kč, platí se při vstupu.

Na místo se dopravíte tramvají číslo 1, směrem na Bystrc, vystoupíte na zastávce Bráfova. Vystoupíte, projdete kolem křoví do ulice a půjdete ve směru jízdy tramvaje na křižovatku s ulicí Jana Nečase. Uhnete vpravo a půjdete až na konec ulice, kde vilu najdete po levé straně. Jistě ji nepřehlédnete i podle jejích vrátek, je poslední vilou v bloku pozemků. Ještě jedna zajímavost – předposlední vila, těsně před Jurkovičovou, je jedinná další, která je postavena podle návrhu Dušana Jurkoviče. Žádný jiný z jeho tehdejších sousedů si od něho nenechal nic navrhnout.

Na návštěvu vily potřebujete alespoň 60-90 minut. Uvnitř vily je i výtah pro osoby se sníženou pohyblivostí. Do objektu vede i rampa umožňující bezbariérový vstup.

Celkově byla návštěva hodně zajímavá, průvodkyně byla ochotná a bylo vidět, že ji tematika zajímá a je schopna podat i další informace.

Aplikaci pro rezervace a další informace o vile najdete na jejích oficiálních stránkách spravovaných Moravskou galerií v Brně: http://www.moravska-galerie.cz/jurkovicova-vila.aspx

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*