Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Ne
9
Čvn '13

Velhartice – hrad a zámek

 

Velhartice – hrad a zámek

„Král Karel s Buškem z Velhratic teď zasedli si k dubovému stolu….“ Ještě stále si vzpomínáte na jednu z nejčastěji šprtaných básniček ze základní školy? Pokud ne, nevadí. Stejně Vás tím nehodlám dále nudit. To co tentokráte nabízíme je tip na výlet na zámek a hrad Velhratice. Nudit se nebudete a historie je zaručená…

Kam na zámek a hrad Velhartice

Velhartice se nacházejí v plzeňském kraji, okres Klatovy. Směrem od Prahy jednoznačně po dálnici na Plzeň, pak Klatovy a v půli cesty na Železnou Rudu odbočit, pak už je to kousek. Směrem od Brna (od Českých Budějovic) musíte přes Horaždovice a pak je to tak trochu na Vás. My jsme tentokráte přijížděli a odjížděli právě směr na Brno, takže popíši tuto cestu (tedy cesty).

Možnost přes Nalžovské Hory a Kolínec – silnice za Nalžovskými Hory občas úzké a občas kvalitní (vnímáte to občas kvalitní? – zbytek jsou jámy, díry, boule a valcha…).

Zpátky jsme to vzali přes Sušici, což se ukázalo jako delší cesta, ale o dost lepší kvalita. Pokud pojedu příště, tak si o těch pár kilometrů zajedu…

Parkování

Parkoviště je ve Velharticích celkem dobře pozicované. Sledujte GPS 49°15’54.825″N, 13°23’47.018″E a když nebude plno je spokojenost jistá. Celkem odhaduji na cca 70 – 80 míst. Navíc přímo u parkoviště jsou záchodky a odpadní koše – dost dobrá organizace… Od parkoviště je to již jen kousek.

Hrad a zámek Velhartice

Takže konečně u cíle. Vstupní brána a placení. Když budete mít kliku stihněte se buď přidat k právě začínající výpravě nebo prostě chvíli na prohlídku počkáte. Jenom vstup do areálu nemá moc cenu. K vidění je toho sice dost, ale prohlídka zámku s vyprávěním průvodce je celkem zajímavá a doporučuji její absolvování.

Trochu mne mrzí, že již u vstupu Vám zakážou fotografovat interiér. Nejprve jsem si myslel, že se snaží ochránit expozici a hlavní trháky před přílišným zvěřejněním, ale když jsem později nalezl na internetu jejich virtuální prohlídku, tak tomu opravdu nerozumím. Všude jinde běžně fotíte (i kdyby za příplatek) jen zrovna tady ne… nerozumím. Pokud máte zájem shlédnout dopředu co Vás čeká přikládám odkaz na virtuální prohlídku z oficiálních stránek hradu zde (http://www.hrad-velhartice.cz/foto-16/virtuani-prohlidky-1/)

Nyní lehce z otravné historie – kdo nechce, ať přeskočí tento odstavec…. Hrad Velhartice je z období gotiky, poprvé se v písemných pramenech uvádí Bušek z Velhartic (byl otcem právě zmiňovaného Buška z Velhartic – komoří a rádce Karla IV.) a to již v r.1318. Hradu se krátce zmocnil jistý rytř Hertvík jako majetku plynoucího z z pojištění dluhu. poté jej opět získal zpět rod Velhartů za pomoci Oldřicha z Rožmberka. A historie pokračovala dále a dále… nebudu prozrazovat vše, jelikož toto je napsáno na tabuli přímo u parkoviště – mimochodem tabule již něco zkusila, ale čitelná je stále.

Poznámky pod čarou

Hned již v první místnosti si všímáme velké tapiserie na zdi. Průvodkyně ji zasvěceně nazvala Buqoyskou. Tapiserie pravděpodobně pochází ze stejné dílny jako ta co je na Rhodosu v paláci Velmistrů (viz. článek). Co mne zde spíše zaráží je to pojmenování. Pravda je, že v Paláci Buquoy v Praze by jste našli podobné, ale že by se to podle toho takhle jmenovalo, to se mi fakt nezdá, ani gůglení to moc nepotvrzuje – takže mám k této informaci jistou nedůvěru. Při dalším dotazu na tapiserii jsem se dozvěděl nula nula nic – jedná se o naučený připravený text, ale více ani ťuk. K tapiserii je spíše zajímavý výrobce Aubusson a letopočet 1669 v Belgii.

Další zajímavostí je, že po určitou se zde doslova ukrývaly české korunovační klenoty (tip na zajímavost) před Jiříkem z Poděbrad, aby nemohl být korunován.

Až si prohlédnete vnitřek nezapomeňte projít celé prostory. Zahrajte si zmenšenou verzi šachů a pak také nějaké ty kuželky… a více již neprozradím.

Fotogalerie z Velhartic

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*