Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Ne
21
Čvc '13

Hudební festival Colours of Ostrava

 

Loňský a předchozí ročník jsem navštívil hudební festival Colours of Ostrava 2013, který se konal v areálu Dolních Vítkovic. Prostředí je to ryze industriální, opuštěné budovy dolů, hutí a železáren skýtají  interesantní kulisu pro tuto kulturní událost. Pokud mohu soudit, je to velmi povedené použití pro jinak nepříliš přizpůsobitelný areál.

Hudební hledisko nechci hodnotit, je to záležitostí vkusu. Přeci jen bych ale poznamenal, že spektrum žánrů a kapel je opravdu široké. Africké rytmy, elektro, rock, pop, … Kapely české, evropské i světové vystupují a plny energie nabíjejí publikum. V areálu je několik scén, paralelně většinou hraje několik protagonistů, takže je vždy z čeho vybírat. Hned u vstupu Vám usměvaví brigádníci vtisknou do ruky tištěný program a průvodce s popisy zahraničních kapel. Na menších scénách se dostanete i k divadelním představením, letos jsem podruhé navštívil divadlo Športniki a rozhodně nebyl zklamaný jejich loutko-hraným představením. Na programu si nejvíce cením právě různorodosti a šíře nabídky. I pokud nemáte čas sledovat, co je v hudbě nového, zde můžete rychle srovnat krok.

Z organizačního hlediska šla úroveň od loňska jednoznačně nahoru. Mobilní toalety byly od počátku připraveny v odpovídajícím množstvím, ani jiné „sociální příslušenství“ není poddimenzované. Pro návštěvníky je dostupný i kemp, v tom jsem ale nepobýval, nemohu hodnotit. V celém areálu jsou jednotně používány padesáti korunami zálohované půllitrové poháry z tvrdého plastu, takže se nikde nevytvářejí kopy odhozených kelímků. Za zhruba třicet korun dostanete půl litr piva, do zhruba padesáti korun langoš se sýrem, česnekem a kečupem.

Pořadatelé se poučili i ohledně budovy Gong, kde se v roce 2012 tvořily neskutečné tlačenice a fronty. Letos je nutné si předem rezervovat vstup, pro osobu 50 Kč (není v ceně lístku). Řešení je to podle mě rozumné, alespoň se tu nevyskytují lidé, které to nezajímá a jen se chtěli „schovat“ a někde si smskovat a rušit povídáním. Představení konaná v Gongu většinou nemají zvukovou sílu, aby podobné ruchy přehlušily, zato bývají výjimečné hudebně, jako například letošní vystoupení Dhafera Youssefa.

V pozdních hodinách se sice v tlačenici před pódiem začínají linout pachy marihuany, nikde jsem zde ale nenarazil na nebezpečná individua, ani jedince natolik pod vlivem, že by ztráceli vědomí a sebeovládání. Všude se navíc pohybuje ochranka, po areálu jsou rozestavěny i stany s červeným křížem, kde se Vám v případě nutnosti dostanete odborné pomoci. Celkově akci hodnotím pozitivně, vhodnou jak pro mladé včetně rodin s dětmi, tak pro starší. Každý si přijde na své a nikdo nebude nijak strádat.

Ještě jedna zmínka o povrchu, loňská hrubá struska byla pro lidi v sandálech opravdovým peklem. Letos je však struska rozemletá a zválcovaná do jakéhosi pseudo-asfaltového povrchu. Druhá největší scéna, ač ne tak kalamitní, je stále nicmoc. I cestičky spojující scény jsou spíše štěrkové než pevné. V areálu se ale pohybovalo několik celkem spokojeně se tvářících vozíčkářů, navíc byly místy k vidění zvláštní bezbariérové vstupy. Shrnul bych to takto – buď mějte obuv, ze které kamínky snadno vyklepete, anebo si vezměte pořádné botasky. A připravte se na to, že v každém případě budete mít nohy i boty pěkně zaprášené.

Co se týče cen, letos mě vyšla čtyřdenní vstupenka (tedy na celou akci)  v předprodeji zhruba na 1400 Kč. Při prvním vstupu vyměníte papírovou vstupenku za látkový náramek, který je chráněn před sundáním (když to zkusíte, tak ho rozškubnete). Náramek Vás opravňuje ke vstupu, případná ztráta by byla asi těžko řešitelná. Nutno ale uznat, že na náramek žádné zvláštní ohledy neberu (nesundáte ho pochopitelně ani ve sprše), a žádný problém s ním nemám.

Akce se opakuje s roční pravidelností počínaje rokem 2002. Pokud hledáte nějaký kulturní tip, kam o prázdninách vyrazit, jistě nebudete zklamáni.

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*