Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Čt
18
Čvc '13

Lipenská přehrada – tip na adrenalinový výlet, aneb jachting podle amatérů

 

Vítr, adrenalin a plachty aneb jachta na Lipně

Jak již sám název napovídá, tento výlet je o dost odlišného charakteru, ale přesto by se Vám mohl zalíbit. Naše zkušenosti možná oceníte o to více, že jsme naprostými amatéry (ano, bylo to poprvé 🙂 ).

Kam na jachtu na Lipně, Parkování

Míst kam můžete jet na jachtu na Lipno je více, my jsme si vybrali jako výchazí bod přístaviště v obci Lipno nad Vltavou.

Příjezd od Prahy doporučuji přes České Budějovice. Přímo v obci jsme dojeli po hlavní silnici od Vyššího Brodu až na (zřejmě) jediný kruhový objezd a z něj hned doprava na rozlehlé parkoviště. Mimochodem parkoviště se nachází přímo pod Stezkou v korunách stromů (ale o tom teprve článek připravuji). Parkování je zde zdarma po celý den.

Po zaparkování okolo obchodu a směrem do přístavu (v podstatě podchodem a jste téměř u vody).

Pronájem jachty – jak na to, co s sebou

Tady hodně záleží u koho si chcete jachtu pronajmout. My jsme to vzali přes místní pobočku Intersportu (web přímo na pobočku: www.intersportrentlipno.cz). Naše jachta byla bez motoru a bez kajuty – cena (pronájem) koupeno přímo zde na pobočce je 1560 Kč za den na jachtě.

Po zkušenosti bych však spíše jednoznačně doporučoval jachtu s kajutou a motorem. Je o něco větší a nemusíte se pořád uhybat ráhnu a taky je to pohodlnější – cenově to pak vychází na 2300 Kč za den jachtě bez kapitána (a nepotřebujete ani kapitánský průkaz).

Určitě po Vás budou chtít dva průkazy totožnosti a mějte u sebe připravenou i vratnou kauci cca 1000 Kč. Po podepsání smlouvy o pronájmu již vyrazíte přímo na molo. Zde po Vás budou chtít vybrat jednoho, kdo bude tak nějak vedoucí „zájezdu“. Ten šťastlivec bude proškolen, jak se s čím manipuluje. Pak už jen zbývá nastoupit a vyrazit.

Co s sebou? – to je jedna z hlavních otázek, co jsme si pokládali. Takže určitě opalovací krém – a to nepodceňte – spálenina bolí ještě dva dny poté (osobní zkušenost – zapomněl jsem si namazat kolena).

K opalovacímu krému přidávám ještě vodu, ta je hodně důležitá a pokrývka hlavy (čepice, klobouk) a pak případně svačina. My jsme si dále vezli – lehkou mikinu, kdyby se počasí zkazilo, pantofle (a pak jsme stejně chodili bosí), foťák a jeden mobil v aquapacku na SOS (jsme se báli, že to náhodou můžeme přetočit…).

Vody se nebojte, protože na kapinátu Vám dají záchranné vesty i pro děti, takže nehrozí, že se utopíte.

S jachtou na vodě – co jsme poznali a co jsme nevěděli

První věc, kterou jsme poznali, že to není úplně jednoduché. Chce to trochu souhru alespoň dvou členů – jeden kormidluje a druhý se stará o plachty.

Další poznatek je, že né všichni jachtaři budou tak ohleduplní jako vy, a je pravděpodobně jisté, že občas budete muset jako my, rychle zkasávat plachty a kormidlovat jako blázni, protože ten strejda na druhé lodi se valí přímo na Vás a buď uhnout nechce (on má přeci vítr v zádech a nebude brzdit, je to naše povinnost se nějak proti větru uhnout, když on nemůže…) a nebo to je nad jeho schopnosti. V obou případech doporučuji pořád sledovat své okolí, někteří jedinci jsou nevyzpytatelní. A to je také práce pro kormidelníka i plachtaře (nebo plachťíka? 🙂 )

Další poznatek je celkem důležitý – pozor na parníky. Tedy né, že oni by se Vám neuměli vyhnout, to se celkem vsadím, že jak je uvidíte, budete se jim klidit z cesty, ale pozor na jejich vlny. Výškový rozdíl činní odhadem přes půlmetru a tak jsme raději vždy směrovali příď čelem k vlnám. Houpne to, ale je to OK, bokem bych to sjížddět nechtěl.

Mezi další důležité řadím, že nemůžete jet jako autem – prostě směr a tradá. Tady nikoliv, záleží na větru – ale většinou bude Vaše jízda připomínat cik-cak styl od jednoho břehu ke druhému.

Když se do Vás opře velký (a to musíte prostě odhadnout) vítr, jste příliš blízko břehu a ono Vás to tam prostě tlačí ať kormidlujete jak chcete – zkasejte rychle plachty – nevím jestli je to správný postup, my jsme s plachatama tolik prostě neuměli a tak nás v rychlosti napadlo akorát toto. Celkově příliš blízko břehu není radno pobývat, snadno můžete uvíznout na mělčině.

Dále pozor na plavce a případné malé motorové čluny – někteří jsou sebevrazi a někteří neumí ovládat ani ten člun, vyhíbání je pak ukázkou adrenalinu a schopností kormidelníka (jj, přeci tak velkou loď je sranda ovládat, takže to ty člunaři okolo nás občas v klidu prosvištěli – nevím co by nastalo, fouknout poryv z nečekané strany…). Obecně jsem si hlídal neustále, kde kdo je a minimální bezpečnou vzdálenost jsme cítil jako OK při cca 50 metrech.

Dále když vyrazíte, sledujte čas. Pokud máte vítr v zádech, je to skvělé, ale myslete na návrat. To co jedete s občasným větrem v zádech cca hodinu, pojedete zpátky při stejném větru možná i dvě hodiny (a pravděpodobně i více) – pokud to nechcete hnát na motor (a ten jsme neměli).

My jsme měli téměř bezvětří a za celý den jsme zvládli podle mapy cca přes 10,5 km.

A poslední věc, při zajíždění do přístavu nemůžete mít vytažené plachty – důvod je asi celkem jasný – uřídit se to prostě nedá, takže musíte použít motor (když ho máte) a nebo pádla – a to se pěkně protáhnete…

Poznámky pod čarou a na co si dát ještě pozor

Jedna celkem důležitá věc je, přes koho si ten Váš den na jachtě (nebo i dva… ) zařizujete. Nevím jak u Vás, ale když jsem zjistil, že přes nějaké zážitkové agentury je cena verze bez kajuty a bez motoru, jen s pádlama asi o 500 Kč dražší, tak mi lezli oči z důlků. To kdyby jste pak k tomu přihodili ještě 200 Kč, tak máte tu s kajutou a s motorem, takže se do přístavu nedřete.

Pokud tedy uvažujete o jachtě – udělejte si to soukromě nebo přes nějakou tamější půjčovnu, určitě Vás to vyjde levněji a máte jistotu, že jste pronajali jachtu podle svých představ. Nestane se Vám, jako jsem viděl kolegu, co byl nešťastný, že koupil nějaký voucher pro zážitek a ono to tak nějak neodpovídalo a nikdo to s ním nechtěl řešit.

Co se týká adrenalinu – toho jsme užili tak akorát. Udělat si to jako výlet s dětmi, byli bychom asi ještě opatrnější a udělat si to jako např. pánskou jízdu, tak bychom určitě najezdili více (a taky asi rychleji 🙂 ).

Fotogalerie z Lipna na jachtě

1 komentář »

1 komentář » k “Lipenská přehrada – tip na adrenalinový výlet, aneb jachting podle amatérů”

  1. Cestování Českem » Stezka v korunách stromů na Lipně Říká:

    […] budete přemýšlet kam dál, pak můžete zkusit například Jachting na Lipně nebo výlet na Hrad Hus u […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*