Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

St
10
Čvc '13

Zámek Dobříš

 

Rokokový zámek Dobříš

Možná znáte slova písně Tam u města Dobříše, skáče blecha v kožiše.. Jak je to dál nevím, nicméně v Dobříši jsme byli na zámku, ale blechu jsme tam žádnou neviděli.

Dobříš je vzdálená 40 km od Prahy jižním směrem a leží v příjemném úpatí pohoří Brdy.

Něco mále historie

Zámek v Dobříši je rokokový zámek s výraznou fasádou a pochází z let 1745-1765, kdy přestavbu uskutečnil Jindřich Pavel Mansfeld. Jeho dcera Marie Isabella byla provdána za Františka Gundakara Colloreda. Až do II. sv. války patřil zámek šlechtickému rodu Colloredo-Mannsfeld. V roce 1942 byl zámek vyvlastněn nacisty a v roce 1945 připadl státu a byl užíván téměř 50 let jako Domov spisovatelů.

V roce 1998 byl navrácen spolu s franc. a angl. parkem do soukromého vlastnictví a jeho  současným majitelem je Dipl. Ing. Jerome Colloredo-Mannsfeld.

Autem na zámek v Dobříši, pokladna a prohlídka zámku

Pokud se na zámek chystáte autem, je pohodlné parkování přímo naproti zámku u Kostela Nejsvětější Trojice za cenu 10Kč na hodinu. My jsme odhadli čas na 2,5h, nicméně nakonec to bylo málo, ale k tomu se dostaneme.

K zámku je nutné přejít silnici a hned můžete obdivovat upravený vstup do zámku. V zámecké bráně se nachází pokladna. Na výběr je několik okruhů, v době naší návštěvy bylo možno shlédnout 2 okruhy, přičemž první okruh je na zámeckou expozici za cenu 130 Kč. Okruh začíná pokaždé v půl, opakuje se každou hodinu. Přiběhli jsme na poslední chvíli, honem jsme koupili vstupenky a cvalem uháněli na místo začátku prohlídky, naštěstí na nás počkali. Obuli jsme prohlídkové papuče (já dostal dvě levé, ale na výměnu nebyl čas, neboť si je berete v přízemí a obouváte až v prvním patře).

V interiéru je možné fotit, nicméně za příplatek. Žádné foto z interiéru Vám neukážu, jednak proto, abyste byli překvapeni vnitřním vybavením a druhak proto, že jsem skrblík a příplatek jsem neplatil. Ve skutečnosti proto, že v tom fofru při kupování vstupenek jsem si na něj prostě nevzpomněl. Musí Vám tak tedy stačit pouze to, že uvnitř uvidíte pracovnu pána, čajový salonek, pánskou a dámskou ložnici, Zrcadlový sál, knihovnu, jídelnu, to vše vybavené dobovým nábytkem, obrazy a různými dalšími předměty. Navíc v době naší návštěvy byla součástí expozice i výstava dobových plyšových medvídků.

Po padesáti minutách je prohlídka u konce, my jsme bohatší o pěkný zážitek a stojíme na rozpáleném nádvoří zámku hned vedle zámecké restaurace. A musíme říct, že vaří dobře.

Zámecký park

Je krásný letní den a tak nemůžeme opominout procházku zámeckým francouzským parkem. Ten nás lákal už pouhým pohledem z okna během prohlídky zámku. Vydali jsme se napříč nádvořím do francouzského parku, vstupné je pouhých 25 Kč/os. Procházíme alejí, míjíme několik laviček. Narážíme na postranní cestičku, která nás k našemu překvapení zavede k Fontáně napájení Heliových koní, z níž jsme plně opojeni, nikoliv napojeni, jelikož nejsme koně. Zdobí ji několik antických soch a sousoší. Hrozně moc se nám líbí bůh Poseidon, jehož zlatý trojzubec jen září, voda zurčí po několika patrech a okolím se line hudba, jelikož fontána je ozvučena.

Nám se ale krátí čas a chtě nechtě se chystáme zpět. Loučíme se pohledem z fontány na park a zámek v povzdálí a vracíme se zpět parkem a přes zámecké nádvoří. Tam se s námi loučí postava rakouského granátníka.

Byl to bomba zážitek, tak snad zase někdy..

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*