Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Ne
4
Kvě '14

Hrad Hus – zřícenina u Prachatic u NS Zlatá Stezka, okružní výlet

 

Hrad Hus – zřícenina u Prachatic u NS Zlatá Stezka, okružní výlet

Hrad Hus je zřícenina od roku cca 1444, kdy byl naposledy obýván loupežníkem Habartem z Lopaty a byl na příkaz tehdejší krajské správy zbořen. Před příchodem Habarta sloužil pro ochranu přilehlých nově vznikajících vsí a prachatické Zlaté stezka. Vydejte se po stopách historie a nádhernou přírodou, aneb tip na výlet pro zdatné.

Kde parkovat a odkud vyjít a kudy projít

Pro okružní cestu se nám již zpočátku zdálo ideální parkování v obci Křišťanovice (GPS parkovacího místa – 48°57’54.763″N, 13°56’46.746″E). Zvolili jsme nejprve směr na NS Zlatá stezka, po jejíž krátké části se projdeme – nejprve polní cesta (a pole), pak velmi malý kousek po rušné asfaltce (nebo stále přes pole a podlézat hrazení) a pak směrem k Blanickému mlýnu po téměř opuštěné asfaltce až k rozcestí Cudrovice (zde se dá také parkovat, ale maximálně cca 3 auta odhadem). Z rozcestí pokračovat po modré až ke zřícenině (překonat náročnější terén – viz. poznámky pod čarou) a dále po modré okolo Kouzelné studánky (byla vyschlá) až ke kempu u Křišťanovického rybníka a zpět do Křišťanovic.

Od Blanického mlýna budete v dálce pravděpodobně vidět vrchol Bobíku (tip na výlet na Bobík – teprve dopisuji), pokud budete zde mít více času, jistě se Vám bude líbit i zde.

Trocha historie

První zmínka o Husi je údajně z roku 1341, kdy Jan Lucemburský povoluje výstavbu. Hrad má sloužit především jako ochrana pro nově vznikající osady v jeho okolí. Později se hrad ocitá v majetku královské komory. Poslední pán na hradě byl údajně Jan Smilka z Křemže, následně popraven v Českém Krumlově na příkaz Oldřicha z Rožumberka. Hradu se poté zmocňuje Habart z Lopaty (někdy uváděn jako Habart Lopata z Hrádku nebo Habart z Hrádku). Jeho přítomnost není zrovna po vůli místních urozenců, stejně jako jeho loupení. Roku 1444 je z hrad po obléhání zničen a zbořen. Rozvaliny zůstávají dodnes…

Prostory hradu a okolí

Jak napovídá nudná historie – hrad je dnes zřícenina. Takže nelze očekávat žádné výstavní zdivo. Samotný objekt je na pomyslném vrcholu místního meandru Blanice. Viditelné jsou pouze údajné zbytky donjonu, který byl pravděpodobně dominantou celého hradu. Na zemi se nachází terénní nerovnosti ukazující na pravděpodobné zbytky zdiva. Vše je pod přírodním příkrovem – zásyp, kořeny stromů, keře a stromy.

Poznámky pod čarou

– Trocha pesimismu v popisu – nenechte se tím odradit:
Přístup ke zřícenině Hus je místy náročný, až nebezpečný. Úzká stezka několik metrů na kamenitém srázu do potoka se občas bortí a propadá. K samotné zřícenině je po překonání lávky ostré stoupání.

Pohyb po areálu je nutno přizpůsobit terénu a nebezpečným srázům, padajících hluboko do údolí s potokem. Klouzající kořeny stromů také nepomohou. Místy je průchodnost areálem s větší mírou rizika pádu nebo odřenin.

Od zřícenině směrem ke Křišťanovickému rybníku je první úsek cesty také náročný. Nepovažuji jej za vhodný pro děti nebo osoby se zhoršenou pohyblivostí. Trasa je značena jako modrá – nějak jsem žil v domění, že barva kdysi dávno měla výpovědní hodnotu o náročnosti. Po této vycházce jsem zjistil, že nově je zde snaha o jiný význam. (např. žlutá trasa má být krátká spojovací – kolik je to, ta krátká, to se neuvádí…).

 

– Více optimismus v popisu – nechte se zlákat:

Vzhledem k popsaným teréním nárokům, nám připadá po absolvování trasy námi zvolený okruh jako lepší volba. Ti z Vás, kteří jsou zdatní a mají rádi adrenalin, tento výlet ocení. Výhledy od srázů na údolí potoka Blanice jistě stojí za to. Stejně jako překonání náročnějších terénních překážek.

Náš výlet byl také do jisté míry ovlivněn počasím. Od výstupu ke zřícenině začalo hřmít, blýskat se a také občas sprchlo. Mraky se v rychlém sledu střídaly s občasným slunečním paprskem. Déšť však učinil terén ještě náročnější. Nicméně jsme vše absolvovali bez újmy na zdraví (jen v botech byl čvachtanec :-D).

Jistou míru sklíčennosti a zároveň velkého romantismu místa tak počasí pomohlo nádherně dokreslit. Při sepisování tohoto článku si zpětně uvědomuji, jak toto místo dokáže intenzivně zapůsobit. Takže, pokud máte odvahu a náladu, pak určitě jeďte na výlet na zříceninu Hus u Prachatic.

Fotogalerie z hradu Hus a cesty

1 komentář »

1 komentář » k “Hrad Hus – zřícenina u Prachatic u NS Zlatá Stezka, okružní výlet”

  1. Cestování Českem » Stezka v korunách stromů na Lipně Říká:

    […] Hrad Hus – zřícenina u Prachatic u NS Zlatá Stezka, okružní výlet […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*