Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

18
Čvc '14

Lanový park a terénní koloběžky – (Offpark) Sušice – tip na adrenalinový výlet pro celou rodinu

 

Lanový park a terénní koloběžky – (Offpark) Sušice a – tip na adrenalinový výlet pro celou rodinu

Jak již sám název napovídá, tento výlet je především o adrenalinu a zábavě – ať již v korunách stromů nebo na terénní koloběžce a s klidem si troufám tvrdit, že se Vám bude líbit. Naše zkušenosti možná navíc oceníte o to více, že jsme naprostými amatéry (ano, bylo to poprvé 🙂 ).

Kam do lanového parku a na terénní koloběžky, Parkování

Lanový park (Offpark Sušice) naleznete téměř uprostřed šumavského města Sušice. Pokud pojedete autem, budete jistě řešit parkování. Ideální se ukazuje využít parkoviště u plaveckého stadionu – GPS parkoviště 49°13’41.599″N, 13°30’56.065″E. Z parkoviště pokračujte pěšky dále směrem od vjezdu a cestička okolo fotbalového Vás přivede přímo do lanového parku. Ztratit se zde nedá – parkoviště stále v zádech a když dojdete k řece jste na správném místě :-).

Pokud hledáte půjčovnu terénních koloběžek, která je s lanovým parkem spojena, musíte stejnou cestou.

Lanový park – jak na to a co s sebou

Centrála se nachází v budově u restaurace. Zde vyplníte své iniciály a zaplatíte vstupné do lanového parku. Lanový park je rozdělen do dvou částí – červený okruh a celý park.
Červený okruh je sice kratší, ale zábavu a dávku adrenalinu si na něm také užijete. Osobně bych však doporučoval projít park celý. Budete mít k dispozici více rozmanitých překážek, a pokud budete mít odvahu, zkuste i visací kladiva. Z vlastní zkušenosti vím, že bez tréninku a přípravy si právě zde můžete sáhnout na jakési pomyslné dno svých sil a v bezpečí otestovat co umíte. Abych byl ale férový – lanový park není jen o síle, je to také o fištrónu, plánování a chápání základů mechaniky v praxi. Shrnul bych to tak, že buď můžete použít rozum nebo sílu :-).
Celý park jde bez problémů zvládnout, nám to dokazovali menší děti před námi, které se zcela vžily do situace a celý park zdolávaly jako Tarzan.

A co si vzít s sebou? Ideálně pouze sportovní oblečení a dobrou obuv. Pokud chcete fotky, přiberte si ještě někoho, kdo Vás bude fotit ze země.
Před vstupem přímo do parku Vás instruktor nechá navléknout do bezpečnostního postroje, nasadíte si helmu, proškolíte se na „cvičných překážkách“, ukážete si jak se chovat ve stromech a pak už hurá na žebřík a do stromů.

V sedáku na trati – co jsme nevěděli a co jsme poznali

První věc, kterou jsme poznali (a určitě to tak budou mít všichni) – zezdola to vypadá vždycky snazší.
Doporučení – dlouhé vlasy ideálně pod šátek, svázat a pak teprve helmu. Je to hlavně pro Vaši bezpečnost.
Mezi další poznatek patří to, že pokud se někde před Vámi pohybuje instruktor, vyplatí se jej sledovat. Uvidíte, jak lze některé překážky šikovně zdolat. Netvrdím, že to bude lehké, ale zkušenosti jsou zde opravdu vidět.
Před sjezdem na kladce Vás vždy instruktor znovu zkontroluje a zajistí – pak je nejlepší do toho bez obav hopnout a užít si to naplno.
Nezapomeňte také, že pokud je Vás zde víc, vzájemné povzbuzování je součástí týmové spolupráce.
A na závěr bych dodal – že všichni instruktoři, kteří bdí na trati nad Vaší bezpečností, se s Vámi loučí s příjemným úsměvem, který Vám celý zážitek pomůže lépe obtisknout do paměti. Zde jen dodám, že s námi se loučila spanilá instruktorka Lucie a že rázem bylo po únavě a jejím kolegům se pak omlouvám, že jsou až v těsném závěsu…

Terénní koloběžky a jízda à la rozesmátý cyklista

Ať jste již absolvovali lanový park, nebo jste přijeli pouze na terénní koloběžky, musíte pro jejich zakoupení na společnou recepci. Zde vyplníte Vaše iniciály, zaplatíte a pak Vás odvezou na vrchol za město, odkud se sjezd koná.
Před sjezdem jste proškoleni o způsobu jízdy, dostanete chrániče, rukavice, helmu a brýle a pak se krátkým testovacím sjezdem sžijete s koloběžkou.
Následně Vás instruktor povede celou trasou rozdělenou na etapy. Vždy se dozvíte, kterému křoví a kopřivám je lépe se vyhnout, kde si naopak můžete dle vlastních schopností popustit brzdu a jak si užít skoky.
Pokud budete mít po dešti nebo hodně blátivo, bude celý zážitek ještě adrenalinovější. Zde jen krátká poznámka – vezměte si věci na převlečení, opravdu to oceníte…
Na závěr bych dodal, neotevírejte pusu za jízdy, pokud nemáte hlad, jinak budete jako rozesmátý cyklista lovit mušky ještě večer… Také pozor na případné včely za trikem – alergici by měli mít s sebou léky v kapse.

Užitečné informace, aneb co se Vám ještě bude hodit

Pro úplnost ještě musím doplnit, že v Offparku Sušice nejsou jen koloběžky a lanová dráha, ale nabídka je ještě pestřejší. Kromě popsaných aktivit tak zde ještě máte možnost vyzkoušet rafting, paintball, dále pak druhé lanové centrum v Prášilech a další (více o všech aktivitách naleznete na domovské stránce centra – www.offpark.cz).

Zhodnocení zážitků, kvalita instruktorů a dojmy

Jak je jistě patrné z textu – tento výlet Vás určitě pobaví a naplní příjemnými zážitky. Houpání na lanech nad zemí, fyzická vytrvalost a týmový duch jsou ve stromech tím, co zde určitě naleznete. Obdobně tomu bude na koloběžkách, kde si v každé etapě můžete s kolegy zhodnotit vlastní schopnosti a zážitky.
Instruktoři jsou opravdu profesionálové – za mne je to naprostá důvěra. Tomu, co dělají, rozumí a jsou stále v dobrém rozmaru. Občasný vtípek nebo poznámka nám to potvrzují. Protože jsem již nahoře v textu zmínil, že v lanovém parku se s námi příjemně rozloučila instruktorka Lucie, cítím jako povinnost jmenovat i ostatní, se kterými jsme se setkali – za nejlepšího instruktora terénního sjezdu na koloběžkách Filipa B., nejlepšího šéfinstruktora Jirku J., řidiče Dušana a v neposlední řadě vynikajícího instruktora při překonávání lanových překážek Pepu. Ti všichni přispěli k našemu perfektnímu zážitku a tímto jim děkujeme.

Fotogalerie z lanového parku Sušice a terénní koloběžky

Fotografie jsou použity se svolením offparku Sušice, jelikož jsme ve větvích ani na koloběžkách nebyli schopni vyfotit nic (chyběly nám další ruce nic 🙂 ).

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*