Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

St
29
Srp '07

Chýnovská jeskyně – tip na výlet

 

Chýnovská jeskyně

Jedna z mála přístupných jeskyní, mimo Moravský kras. Přístup a prohlídka do jeskyně jsou fyzicky náročnější – schody jsou zde neúprosné, přesto považuji Chýnovskou jeskyni za dobrý tip na výlet i pro rodinu s dětmi (samozřejmě s ohledem na jejich věk).

Cesta a příjezd

Na Chýnovskou jeskyni se zpravidla jede směrem přes Tábor – tedy pro směr od Prahy (též od Českých Budějovic či Plzně). Po sjezdu z E55 (nebo D3) pokračuje cesta po silnici č. 19 až do Chýnova. Cestou jsou již směrovky – v různém stavu na Chýnovskou jeskyni, ale je lépe jet s navigací, protože Vás provede Chýnovem na Dolní Hořice.

My jsme jeli bez navigace a tam kde jsme směrovky očekávali jaksi nebylo nic vhodného, parkování na poli se nám taky nezdálo, nakonec jsme se doptali místních… prostě navigace je výhoda. GPS pro finální odbočku jeskyně 49.431096, 14.840013.

Odsud jsme pokračovali dál až ke kase. Tedy k místu kde je pokladna. Zde jsme také chtěli parkovat. Míst je zde méně, byli jsme zde v létě, „koncem“ sezóny. Takže se parkovalo podél uzounké příjezdové cestičky a na poli – my jsme nakonec sehnali místo blízko pokladny. Snad se Vám to také podaří.

Návštěva jeskyně, užitečné informace o trase

Náročnost pohybu po jeskyni je větší. Je zde celkem dost schodů – a to již hned od začátku. Už při vstupu je potkáte, navíc kdo trpí klaustrofobií, ať raději počká venku, průchody jsou místy užší (a to i okolo schodů). Pravda je, že jsme byli ve výpravě převážně fyzicky zdatní jedinci, ale jeden ze členů měl problémy s pohybem – hlavně v kolenou a nakonec to také zvládl. Mírně jsme přizpůsobili tempo celé výpravy, což nám nijak nevadilo.

Prohlídková trasa Chýnovské jeskyně je udávána okolo 260 metrů, což na první pohled není moc, ale k vidění je toho hodně. Průvodkyně byla dobře obeznámená s jeskyní a měla srozumitelný výklad, otázky zodpovídala také perfektně a celkový přístup hodnotím jako vynikající.

Focení je zde poněkud snazší a to hlavně vlivem délky trasy a jejího uspořádání. Nestalo se nám, že by nebyl čas pro fotku.

 

Vstupné do do Chýnovské jeskyně 90 Kč za dospělého, příplatek za focení – 40 Kč. Pro přesné otevírací doby a detailní rozpis ceníku uvádím jejich domovskou stránku: http://www.jeskynecr.cz/cz/jeskyne/chynovska-jeskyne/provoz/oteviraci-doba-ceny/

 

Pokud zde budete uprostřed léta, počítejte s nižší teplotou v jeskyni (a větší vlhkostí) – doporučuji vzít mikinu a máte-li prostor pro menší láhev s vodou, radím vzít i tu – ono se to nezdá, ale ty schody dají zabrat a v létě při výstupu nahoru něco málo vypotíte.

Prohlídku Chýnovské jeskyně hodnotím na výbornou, zlepšení by pak zasloužil prostor pro parkování (určitě zvětšit). Do fotogalerie jsem dal jenom pár fotek, ať Vás má co překvapit – některá místa jsou opravdu hezká a příznačně pojmenovaná.

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*