Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Po
12
Srp '13

Hrad Kašperk

 

Kašperk – strážný hrad u Zlaté stezky a zlatých dolů

V podhůří šumavských kopců a vrcholků se nachází hrad Kašperk, který má hned několik zajímavostí, které si troufám tvrdit potkáte málokde. Pomineme-li prozatím historické zajímavosti, pak by Vás mohlo zaujmout, že během prohlídky navštívíte komnatu s hořící expozicí. Ne, nemusíte se obávat, vše je naprosto bezpečné i pro nejmenší návštěvníky (dokonce ani mouše se tam nic nestane). Mezi další zajímavosti lze zařadit i použití těchto exteriérů při natáčení pohádky Anděl Páně, takže pokud hledáte tip na výlet v okolí Kašperských Hor, pak Vás snad tento článek inspiruje.

 

Kam na hrad Kašperk

Jízdu směrem od Prahy předpokládám po dálnici až do Plzně a odtud směr Klatovy, Petrovice u Sušice a Kašperské Hory.
Směrem od Brna (přes České Budějovice) to lze projet směrem na Vimperk a kousek před městem (KH) je ostrá doprava na Kašperk.
Pokud jste již někde poblíž u Kašperských Hor, pak je nelepší směr přímo do města a skrze město Vás navedou směrovky až k parkovišti.

Parkování, cesta od parkoviště k hradu

Parkovat lze přímo na placeném parkovišti (GPS 49°9’53.603″N, 13°34’51.140″E), přičemž cena za celý den na osobní automobil je 40Kč. Lístek se kupuje v automatu. Na okolních loukách jsem viděl parkovat pár aut, ale přitom místo na oficiálním parkovišti bylo…

Z parkoviště vede cesta (udávaná na cca 1200 metrů) až ke hradu. Jelikož má být hrad jeden z výše položených, celkem nás překvapilo, že po prvním stoupání zase scházíme dolů. Nebojte, těsně před hradem se to zlepší a možná se i v ostřejší tempu zadýcháte. Cesta je zvladatelná i pro kočárky i pro osoby s mírnými pohybovými obtížemi (rozhodně ale nečekejte rovinu a chodníček).

Historie Kašperku

O historii hradu se rozepíši jen krátce, abych Vám nezkazil celou radost z prohlídky. To nejzajímavější je jistě důvod a pokyn k založení. Rozhodnutí o stavbě vydal r. 1356 Karel IV., syn Jana Lucemburského (tip na výlet do Lucemburska a k hrobce Jana Lucemburského), aby hrad sloužil jako strážné místo pro zlaté doly a Zlaté stezky a v neposlední řadě jistá nedůvěra v blízké bavorské sousedy.

Jméno hradu pak je ke cti Karla IV. – tedy Karlsberg – dnes Kašperk (jsme Češi). Hrad sloužil jako lenní zástavba různým držitelům po řadu let. Někdy koncem 15. století došlo k požáru hradu a hrad byl značně poničen. Mezi jedny z posledních zástavních majitelů patřil Jan Vchynský z Vchynic (hádejte zda je po něm pojmenována blízká naučná stezka – tip na výlet Vchynicko-Tetovský plavební kanál). V roce 1617 pak přilehlá panství ke hradu zakupuje obec Kašperské hory a návdavkem získají i zchátralý hrad. Bohužel proces chátrání postupuje dále až druhé poloviny 20. století, kdy hrad dozná prvních rekonstrukcí a oprav.

O posledním šlechtickém majiteli Vchynském nejsme s průvodcem zajedno. Nicméně podklady o jeho pravděpodobném vlastnictví vycházejí z dokumentů (zdroj): http://www.psp.cz/eknih/snemy/v060/1581/t004700.htm. Dále pak z fondu: Archiv města Kašperské Hory listina, kde první pečeť patří Janu Vchynskému (na černožlutých konopných nitích), přičemž obsahem je zmiňováno, že jistý Jan Vchynský z Vchynic na Karlštejně, Kašperce a Nalžovech prodává mlýn pod vsí Jidrcem (Řetenice).

Hrad Kašperk, prohlídka, zkušenosti, zajímavosti

Když se Vám podaří vyšplhat závěrečné stoupání a pokochat se okolní krajinou a siluetou hradních věží, zamíříte jistě přímo do hradu. U vstupní brány to občas vypadá jak ve frontě na banány. My jsme sem dorazili před 16. hodinou a chvilku jsme ve frontě postáli (trochu jsem se obával, že nestihnu začátek prohlídky v 16.00).

Fronta je v důsledku jediné kasy a série kulometných otázek každého hosta. A na co že se ti hosté ptají? Inu, u vstupu je cedule s info:

 

– okruh Stavba hradu 90 Kč (studenti 70 Kč)

– okruh Život na hradě 80 Kč (studenti 60 Kč)

– Velký okruh (oba dohromady) – 130 Kč (studenti 95 Kč)

 

a většina turistů přede mnou (stejně jako já) se ptá na Velký okruh. Slečna za okénkem již naučeným způsobem (a taky poněkud otráveně – zkuste opakovat celý den pořád totéž) odpovídá, že je možný, ale že přijdete tak o cca 10 minut druhého okruhu (tedy Stavba hradu). A to nám všem tak nějak vrtá hlavou.

Jakto, že tedy přijdete o těch deset minut? Ono je to tím, že oba okruhy neprovádí jeden průvodce (měl by toho celkem dost) a tak jsou rozděleny. Oba okruhy trvají cca 50 minut (dle informací na oficiálním webu, ale občas se skupina přesunuje pomaleji, nebo je hodně dotazů atd…). Možná udělat nějakou delší pauzu mezi okruhy…

Takže tím jsem Vám vysvětlil důvod fronty na banány a jako zlepšení bych viděl ideálně někoho s nápisem informace k okruhům. Dotyčný nešťastník pak může před kasou vysvětlovat zájemcům a poté jen hosté šupšup zaplatit a na prohlídku. Nebo třeba vystavit velkou desku s FAQ a k nim odpovědi…

Na základě komunikace s průvodcem a jeho kontroly článku tuto informaci doupravuji (doplňuji)- tedy: běžně je ponecháváno cca 15 minut mezi okruhy. Ono časové nahuštění pak údajně vznikne až pokud přijdete před 4 hodinou (údajně na závěr – ale opravdu by Vás napadlo, že závěr je již 2 hodiny před koncem otevírací doby…?) a chcete oba okruhy – první začíná v 4.hodiny a druhý (poslední) v 5 hodin. Na základě info z webu hradu jsem očekával, že to bude OK, ale asi to chce raději přijít dříve…

Dále doplňuji vysvětlení průvodce s informačními cedulemi – mají být cestou 3 – popravdě pořádně všimnul jsem si pouze jediné přímo před branou. A vzhledem k sérii otázek návštěvníků před námi soudím, že jsem nebyl sám, možná nejsou tak výrazné. Ještě si vzpomínám na jednu ceduli přímo u parkoviště (zřejmě pro zaměstnance) u hradeb (a sousedící se sloupem turistického značení), byla obklopena lidmi s mapou.

Sociální zázemí, posezení

Sociální zázemí na hradě naleznete vlevo od nádvoří. Za pozitivní hodnotím rozumné zakrytí odpadkových košů a jejich počet. Posezení u prodeje vstupenek je také dobré, ceny jsou rozumné a posezení je zastřešeno. V případě deště se sem vejde odhadem na 30 lidí.

Prohlídka

Při prohlídce se vyplatila sázka na riziko a nakonec se oba okruhy naprosto bezproblémů stíhaly. K výkladu poznamenám, že průvodci jsou profesionálové. Ohledně náročnosti – počítejte se schody a určitě je dobré si vzít pevnější obuv. Pokud máte problémy s chůzí do schodů zvolte raději pouze okruh ze Stavba hradu, schody jsou zde poněkud méně strmé, ale náročné je to i tak. Ukázku schodů z okruhu Život na hradě naleznete ve fotogalerii.

V okruhu ze stavba hradu se dozvíte poměrně dost. Rozepisovat to nebudu, abych Vám nezkazil překvapení. To co ale musím pochválit je citlivé zapojení moderní interaktivní techniky do prohlídky. Onen zmiňovaný oheň Vás tedy opravdu nespálí – vše bude jenom jako, pro představivost ze života to považuji za výborný krok vpřed (při promítání jsem si nostalgicky vzpomněl na Warcrafta…).

Poznámky pod čarou

Na konci obou prohlídek se ještě vrátíte částí expozice a již opět stojíte na hradním nádvoří. Z doposud navštívených hradů bych hodnotil tuto prohlídku jako jednu z lepších. Do fotogalerie jsem ještě přidal foto z tapiserie v jedné z expozic. Podle informací se jedná o originál z r.1978 k výročí 600 let od úmrtí Karla IV. a za tuto informaci děkuji našemu průvodci.

Fotogalerie z Kašperku

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*