Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

9
Kvě '14

Stezka v korunách stromů na Lipně

 

Stezka v korunách stromů na Lipně

Stezka v korunách stromů na Lipně je celkem příjemný výlet na celý den. Stezka není jen o rozhledu do krajiny nebo výhledu na Lipenskou přehradu, ale i možnosti poznat stromy z jiného úhlu pohledu. Viděli jste například již někdy malinké šišky jehličnanů přímo ve špicce stromu? Pro ty z Vás, kteří touží po zábavě i čerstvém vzduchu může být tento článek užitečný tip na výlet.

Parkování a kudy ke stezce

Parkování je vyřešeno na celkem velkém parkovišti v obci Lipno nad Vltavou. Parkoviště je velké a zdarma. Je zde pouze zakázáno kempování.

Od parkoviště můžete jít rovnou ke stezce – cesta vede pod lanovkou po louce, okolo dráhy pro cyklokros a poté pokračuje do lesa. Směr se nedá splést. Cesta lesem vede občas přes kořeny a nerovný povrch. Viděli jsme to sjíždět i výletníky s kočárkem – sice je to těžší, ale jde to.

Pokud preferuje spíše pohodlí, pak lze využít lanovku nebo svozový autobus. Cena za lanovku nebo bus při zakoupení vstupenky na stezku byla 90 Kč za oba směry (pozn. tipoval bych, že v tom autobuse bude asi zřejmě i solárko a palubní servis za tu cenu…).

Stezka a adrenalin

Stezka samotná je dlouhá 675 metrů. Pro děti je na ní pár atrakcí, kde lze zkusit fyzické dovednosti a nebo podlehnout strachu z výšky (vše je bezpečné, nebojte). Občasná zastavení s informacemi o přírodě kolem hodnotím velmi kladně.

Na finální kopuli, která měří 40 metrů Vás čeká příjemná procházka. Na jejím vrcholku jsou do stran všech výhledů připraveny cedule se směrem kam se koukáte.

Při průchodem okolo vrcholků stromů si povšimněte, případných malinkých šištiček a případného kývání stromů. Když si stoupnete do vhodného rohu, nebudou se kývat jen stromy, ale celá podlaha.

Finální pohled na Lipenskou přehradu a pak možná odvážnější z Vás zkusí tobogán dolů – adrenalinovou jízdu cca 14 sekund dlouhou. Případný batůžek si dáte mezi kolena. Cena za tobogán je 50 Kč na osobu. Pokud jste pojištěni u VZP a jste členem nějakého jejich Klubu zdraví, tak to máte zdarma.

Poznámky pod čarou

Je dobré si s sebou vzít alespoň mikinu. Dole je sice horko, ale nahoře to občas pěkně profoukne.
Dalekohled se Vám bude určitě hodit, ale musí Vám vyjít počasí.
Časově vidím návštěvu ideálně okolo poledne, možná chvilku později – již se zvedl ranní opar. Později se viditelnost začíná opět snižovat.

Taková drobná zlomyslnost – pokud se odvážíte do tobogánu jako první z výpravy, pak si určitě při jízdě zaječte – kolegy nahoře to jistě povzbudí a dodá odvahu :-).

Pokud budete přemýšlet kam dál, pak můžete zkusit například Jachting na Lipně nebo výlet na Hrad Hus u Prachatic.

Fotogalerie

1 komentář »

1 komentář » k “Stezka v korunách stromů na Lipně”

  1. Cestování světem » Národní park Bavorský les v Německu Říká:

    […] stezky v korunách stromů (je delší než ta na Lipně – viz. tip na výlet Stezka v korunách stromů na Lipně) jsme tedy zvolili zvířátka. Podle letáků a informací by zde mělo být celkem 40 různých […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*