Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Ne
17
Kvě '15

Helfenburk – zřícenina hradu

 

V jižních Čechách se nachází poměrně zachovalá zřícenina hradu Helfenburk. Jedná se o viditelně navštěvované místo, které si i přes množství návštěvníků zachovává svůj původní ráz.

 

Kam na Helfenburk a kde zaparkujete

Na Helfenburk se dostanete z Prahy směrem na Vimperk. Po krátkém průjezdu Volyní odbočíte a čeká pár posledních kilometrů k cíli. Zříceninu uvidíte dříve než odbočku na „parkoviště“. Píši parkoviště v uvozovkách, protože se ve skutečnosti stojí spíše na ujeté trávě nebo čemsi jako polní plocha. Přesné GPS parkoviště je 49°8’14.323″N 14°1’9.964″E. Hrubým odhadem se sem vejde tak 30 vozů. Ještě hrubším odhadem i více, podle toho, kam až kdo je ochotný po poli dojet :-).

 

Od parkoviště k rybníčku a na zříceninu

Od auta se vydáte cestou k jediné budově v okolí a pozor nově předělaného rybníčku a výběhu s vysokou zvěří. Jen pro zajímavost dodám, že tuto inovaci hodnotíme jako kladnou – naše poslední návštěva tohoto místa před 9 lety zde nezažila lavičku pod stromem a poklidný odpočinek při cestě zpět. V rybníčku navíc mnohé oko spočine na okrasných rybičkách…

Až se vynadíváte pokračujte po asfaltové cestě a na nedaleké křižovatce zahněte doleva – do kopce. Tasy se prověří Vaše odhodlání a vytrvalost – dlouhé táhlé stoupání – jen pro připomínku – vezměte si v létě vodu s sebou…

Samotné stoupání Vás dovede k hradnímu mostu a bráně do areálu zříceniny.

 

Zřícenina Helfenburk – co musíte vidět a zažít

Vstup se platí u hradní pokladny nebo u místního „šenkýře“. Na Helfenburku na Vás čekají 2 věže s příjemnou vyhlídkou – jedna je na vrcholku doplněna o popis orientačních bodů v krajině. Lze se tak například dozvědět, kterým směrem je Luzný a nebo kde se nechází Libín a další.

Při koupi lístku si nezapomeňte také vzít hezky udělaný popis historie hradu.

 

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*