Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Út
24
Čvc '12

Velká a Malá Amerika

 

Kde leží Velká a Malá Amerika (u hradu Karlštejn)

V těsné blízkosti Karlštejnu se nachází oblast bývalých povrchových lomů zvaná Malá a Velká Amerika.

Autem dojíždíme na zdejší parkoviště (49°57’42.329″N, 14°12’7.068″E) a podle toho co jsme četli a slyšeli chceme obejít co nejvíce z celé oblasti – tedy kolem lomu Velká Amerika dokola a co nejvíce z Malé Ameriky.

Procházka okolo povrchových lomů – co se píše a co je skutečnost

Psalo se, že je to nádherná procházka s vyhlídkami na lom, takže jdeme. Tak nádherná procházka je něco mezi polní cestou a občas malým remízkem. Těch vyhlídek se taky moc nekoná – kolem dokola je natažen drát a upozornění, že jsou nebezpečné okraje a překročení drátu za 15 tisíc pokuty. Pokud tedy nechcete zbytečně riskovat tak těch vyhlídek moc neuvidíte.

Výhled na Malou Ameriku

Výhled na Malou Ameriku je podél této procházky a vedou k němu dvě přístupové cestičky – jedna příkrá od pomníku pro bývalé politické vězně, kteří zde nuceně pracovali pod dohledem komunistických bachařů a druhá, která je schůdnější. Prošli jsme obě, ta druhá je lepší.

Velká Amerika a lidé na dně lomu

Z jedné z vyhlídek na Velkou Ameriku si všímáme lidí dole – koupají se. Podle slov jednoho místního tam údajně vede cesta přes slaňování. Zpátky je to náročnější a nesmí pršet, to tam pak hlína klouže a volali sem už i hasiče.

Zpátky u parkoviště

Jsme zpátky na výchozím bodě u parkoviště. Jsou zde 2 vyhlídkové body – bezpečné z obou stran (přírodní i finanční 🙂 ), pokud si chcete užít procházku kvůli zdravému pohybu, je to super. Pokud máte méně času (šli jsme to kolem 1 hodiny celkem), stačí tyto dvě vyhlídky a případně zaběhnout na Malou Ameriku, takový americký styl poznávání…

Pokud se budete ptát, zda to stojí za vidění – tak odpovídám určitě. Krajina a panorama, které se zde nabízí je nádherné. I když jsem věděl, že za vznikem stojí lidská síla a ne samotná příroda, bylo to skvělé.

Poznámka k názvu Velká a Malá Amerika

Přemýšlím proč se to jmenuje Velká a Malá Amerika – že by to pocházelo od nějaké podobnosti s Grand Canyonem v USA

(viz. článek na cestovanisvetem.cz → http://www.cestovanisvetem.cz/2011/11/grand-canyon-velky-kanon-a-jeho-tajemstvi/)?

Možná ano, ale stejně tak by to mohlo být pojmenováno po Norských vodopádech Vøringfossen

(viz. článek na cestovanisvetem.cz → http://www.cestovanisvetem.cz/2011/05/v%C3%B8ringfossen-steinsdalsfossen-a-dalsi-vodopady-u-hardangerfjordu/).

Nebo to bude spojeno s americkým stylem poznávání? Přijet zastavit, udělat 20 kroků a 5 fotek a byebye? Asi to bude hlavně fantazii :-).

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*