Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Ne
2
Zář '12

Naučná stezka Soumarské rašeliniště – po stopách rašeliny na Šumavě

 

Naučná stezka Soumarské rašeliniště – po stopách rašeliny na Šumavě

Tentokrát se vydáváme poznat novou naučnou stezku Soumarské rašeliniště, která je novinkou roku 2012.

Směr Vimperk, Kubova Huť, Soumarský kemp

Jedem směr Vimperk, Kubova Huť a Soumarský kemp. Stezka údajně začíná u Soumarského kempu. Po sjezdu směrem na Soumarský most se dostáváme k prvnímu vjezdu do kempu – vstupní část B. Ještě poněkud nedůvěřivě se rozhodneme zkusit dojet až ke vstupu A, jelikož stezka začíná u kempu.

Začátek u vstupu B do kempu

Jak se ukazuje vstup B byla správná volba. Vracíme se zpět, přejezd přes koleje a malinké parkoviště, které slouží prý především pro vodáky pro skládání lodí. Jinde jsme parkovací plochu nenašli. Zajímalo by mne, zda to bude ještě nějak řešené nebo mají v sezóně turisti prostě smůlu. Dejte mi vědět, jak dopadnete vy. (Ty parkovací plochy asi budou opravdu problém, možná je lépe parkovat v blízké Lenoře a sem dojet lokálkou, ale to bude také záležet na programu…).

Od parkoviště ke stezce

Z parkoviště opět přes koleje a dolů směrem k řece – že by Teplá Vltava? Mělo by to tak být. Pokračujeme po asfaltové cestě okolo ramena řeky asi tak 300 metrů. Poté již nacházíme velkou dřevěnou ceduli NS Soumarské rašeliniště. Cesta se rozdvojuje. Doleva – směrem do lesa a rovně asi někam do kempu.

Stezka do hlouby rašeliniště

Jdeme doleva a po několika krocích se již ocitáme uprostřed lesa. Na začátku je upozornění, že při dešti je stezka hůře schůdná. Poté již začíná povalový chodníček a už se objevují první vodní plochy. Chodník se místy ztrácí a kráčíme po udusaných plochách, které nás vedou občas skrze mlázky po vyklestěných cestách – nebojte, průchodnost je zde dobrá.

Schůdnost cesty

Situace se poněkud mění, když se přibližujeme k rozhledné věži. Zde je cesta bahnitá, udusání se změnilo v totální blátíčko a průchodnost je možná nejlépe jen v holínkách. Přesto to zvládáme v teniskách :-). Nejhorší úsek je asi tak 100 metrů před rozhlednou. Pak se to opět zlepšuje.

Rozhledna nad rašeliništěm

Rozhledna je dvoupatrová, velmi jemně se pohupuje při pohybu lidí. Z druhého patra lze přehlédnout velký kus okolí. Jsou odsud vidět i velké kopce, ale bohužel na rozhledně není žádná popiska – jediná vada na kráse. U paty rozhledny naleznete zábradlí a jámu s metrem, kde lze odečíst mocnost rašeliny.

Ještě jsem zapomněl, že podél celé jsou rozmístěny informační tabule, kde se postupně dozvídáte o vzniku a životu rašeliniště. Více odhalovat nebudu, ať máte také překvapení.

Konec stezky a kam dál

Cesta od rozhledny pokračuje dále až se dostanete na rozcestí zelené turistické trasy. Pro návrat zpátky k výchozímu bodu se dejte u řeky doprava. Pak je to přibližně 1 km hustým lesem, pozor na vhlké klouzající kořeny. Cestou ještě můžete prozkoumat zvenčí dvě vojenská (kulometná?) hnízda a pak se již pomalu objevuje civilizace.

Pro zajímavost vyjdete na tom samém rozcestí jako na začátku (kde jsme šli doleva).

Co ještě napsat o NS Soumarské rašeliniště

Celkový okruh NS Soumarské rašeliniště včetně zelené turistické trasy tvoří okolo 2,5 km (přesně jsem to neměřil). Velmi pomalou chůzí se zastávkami na focení a čtení informací jsme to zvládli za 2 hodiny.

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*