Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Út
19
Bře '13

Opava

 

Jedno z nejhezčích měst Moravskoslezského kraje je dle mého názoru Opava. Opava nikdy nebyla centrem průmyslu, naopak zde historicky pobývalo panstvo a Ostrava byla jen jakousi rostoucí průmyslovou obcí. Odráží se to na celkovém rázu města, do kterého však zasáhla i druhá světová válka a komunismus.

Opava leží na řece stejného jména, poblíž hranic s Polskem. Spojení je sem nejlepší asi vlakem přes Ostravu. Po příjezdu na vlakové nádraží se stačí kousek projít směrem k Hornímu náměstí, kde v budově radnice naleznete infocentrum. Dominantou této budovy (a možná města jako takového, to je ovšem sporné) je věž Hláska, kam lze za nějakých 40 Kč vystoupit a rozhlédnout se do okolí. Terén zde nemá nijak výrazně kopcovitý ráz, takže uvidíte daleko, při dobré viditelnosti uvidíte i vrchol Praděd.

V blízkosti Horního náměstí je barokně přestavěná, původně gotická konkatedrála, zbudovaná ve 14. století. Rovněž zde stojí Slezské divadlo. Na Horním i Dolním náměstí jsou každoročně Vánoční a Velikonoční trhy. V létě však na Dolním náměstí ráno najdete i farmářský trh se zeleninou a ovocem pěstitelů z okolí. Nutno poznamenat, že tato oblast je velmi úrodná.

Před vchodem do věže Hláska (resp. do magistrátu, přes který se prochází) je umístěn kamený model Slunce. V Opavě byla postaven zmenšený model celé Sluneční soustavy, bez zkreslení měřítka. A jak dobře víte, planety jsou od sebe hodně vzdáleny, takže jako výzvu můžete hledat planety po městě. Nejblíže samozřejmě naleznete Merkur, ale takové Pluto ve skutečnosti není ani přímo v Opavě!

Dominantou Dolního náměstí je kostel sv. Vojtěcha. Za druhé světové války byl nehezky rozbombardován, ale nyní je v plné kráse rekonstruovaný. Na náměstí naleznete i kousek tramvajových kolejí, relikvie prvorepublikové MHD. A samozřejmě dětmi oblíbený Špion, což je socha, kterou osobně označuji jako Mravenečníka (a nikdo mi to nevymluví).

Dalšími zajímavostmi je kostel sv. Hedviky, z jehož věže je ještě lepší výhled než z Hlásky, ovšem nebývá obvykle otevřeno. Nejdůležitější je ale Slezské Muzeum. Pokud znáte Nohavicovu písničku, jak jede od Slezského muzea v nekřesťanskou raní hodinu sedm zastávek do Kateřinek, tak vězte, že Nohavica pěkně kecá, tolik zastávek to není.

Co se týče dalšího vyžití, v létě zde funguje velké venkovní koupaliště, které naleznete poblíž městských sadů, kde se mimo jiné dobře jezdí na kolečkových bruslích. V zimě zde funguje jedno kryté koupaliště, které má ovšem obskurní systém otvíracích dob, kde všichni jako ovečky jsou naráz vpuštěny pouze v celou hodinu.

Můžete se projít i po Kylešovském kopci, kde naleznete hezké měšťanské vily. Zde sídlí hlavně majetná honorace, nejedna vilka však změnila původního majitele po odsunu Němců. Nutno podotknout, že v této oblasti spolu žilo mnoho Němců a Čechů dohromady (tedy pardon, Slezanů, ale víte co myslím).

Dále pak doporučuji spíše výlety po okolí. Nejblíže je to zámek Raduň, potom zámek v Hradci nad Moravicí – sem jezdí vlak (jenom!) z Opavy. Dalším tipem na výlet je přírodní rezervace Hvozdnice. O něco vzdálenější je hornické muzeum Landek poblíž Ostravy.

Mezi perličkami bych uvedl, že ve městě je velká psychiatrická léčebna (sbírá pacienty v regionu) a ženská věznice. Traduje se historka, že pokud máte trvalé bydliště na Opavsku, tak nejrychlejší a nejlevnější doprava z Prahy je začít šplhat na nuseláku po zábranách proti skoku. Cílová stanice je ovšem pochopitelně léčebna.

Kam na jídlo

Jedním z tipů je zdravá výživa na Horním náměstí, naproti Infocentru. Vstupuje se sem přes papírnictví. Ceny jsou vcelku příznivé a hlavně máte skvělý rozhled z prvního patra na celé náměstí.

Dalším dobrým místem je Obecní dům a v něm nekuřácká kavárna. V Obecním domě jsou mimochodem i zajímavé výstavy.

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*