Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Ne
27
Čvc '14

Vodní hrad Švihov – místo, kde se natáčela Popelka

 

Vodní hrad Švihov – místo, kde se natáčela Popelka

Vodní hrad Švihov, který se nachází přibližně 10km od Klatov, je mimo své malebnosti také místem, kde se natáčela pohádka o Popelce. Z dob natáčení již použité kulisy nenaleznete, ale určitě můžete tento hrad pojmout jako skvělý tip na výlet.

Příjezd k hradu Švihov, parkování

Vodní hrad Švihov se nachází přibližně 10km od Klatov v obci Švihov. Příjezd směrem od Klatov můžete zvolit buď po hlavní silnici až do města, nebo odbočit již v obci Dehtín a pak po menších cestách přijet „zadem“ s panoramatickým výhledem přímo na Švihov. Od Prahy přes Plzeň a dále na Klatovy.
Žádné velké navigační cedule pro tuto destinaci nečekejte, nepotkali jsme než pár velmi malých směrovek. Nejlépe jet s navigací.
S parkováním je to v obci Švihov celkem zajímavé je zde možné narazit jak na placená stání, tak i neplacená.
Placená parkoviště je možné využít na náměstí Dr. E. Beneše (GPS 49.480464,13.284581) a jeho okolí (a budete velmi blízko vstupní brány).
Neplacenou verzi při jisté dávce štěstí lze najít v ulici Kolářova a přilehlých částech (GPS 49.479639,13.282462) – od hradu budete asi o 200 metrů dále než z náměstí Dr. E. Beneše (viz. výše).
Určitě se ale vyhněte stání mimo vyznačená místa.

Vstupné za okruhy a podivné ceny

Hrad momentálně nabízí 2 okruhy k návštěvě. V budoucnu po opravě věže, se přidá další třetí okruh. Pro stávající okruhy jsou ceny následující:

– Prohlídkový okruh Hrad – základní vstupné 100 Kč, pro seniory a ztp 80 Kč, pro studenty 60 Kč.
– Prohlídkový okruh Kuchyně – základní vstupné 80 Kč, pro seniory a ztp 60 Kč, studenti 50 Kč.
– Oba okruhy dohromady – základní vstupné 150 Kč, pro seniory 110 Kč, studenti 90 Kč.

– Příplatek za fotografování pro nekomeční účely – 200 Kč.

Zřejmě i Vás zde zaráží několik věcí:
1. Cena za fotografování 200 Kč. To už je skoro jako lichva. Ptal jsem se na důvod, ale nikdo mi nebyl schopen dát rozumnou odpověď. Ceny určuje NPÚ, v jehož správě je hrad. Ostatně politika NPÚ je vůbec zajímavá viz. výlet Zámek Loučeň a zákaz focení… Když tuto cenu porovnám například s výletem na Macochu, kde je cena za foto 40 Kč nebo dokonce s výletem do Rhodosu, kde je většinou fotografování všude zdarma (nebo striktně zakázáno, kvůli skutečné unikátnosti expozice), je mi před cizinci (i našinci) za tuto cenu hanba.

2. Popravdě vidím asi poprvé, že jsou senioři a osoby ztp oddělováni od studentů – zřejmě jsou studenti nahlíženi jako nejméně majetní, což by dávalo smysl.

Celý ceník lze nalézt na stránkách hradu zde.

Okruhy – Hrad, Kuchyně – který byl pro nás zajímavější

Prohlídkový okruh Hrad

Tento okruh Vás seznámí s historií hradu Švihov, kde se např. nacházel druhý vodní val, dále uvidíte hradní ložnici, taneční sál a na závěr skončíte ve zbrojnici. K vidění je toho hodně, dokonce se zde nalézá i několik tapisérií údajně z Holandska. Nicméně přesný původ mi průvodce nebyl schopen sdělit. Doba prohlídky byla cca 50 minut.

Prohlídkový okruh Kuchyně

Na tomto okruhu se začíná ve sklepeních, pak uvidíte hlavně hospodářské místnosti, hejtmanskou kancelář, strážnici a končíte v kuchyni. Při porovnání je jednoznačně zajímavější okruh Hrad, který bych doporučil mnohem více. Doba prohlídky byla cca 50 minut.
K průvodci na okruhu Hrad ještě snad drobnost – hrozně huhlal a některé hlásky snad ani neměl potřebu vyslovovat. Pouze pokud jsme stáli přímo proti němu, bylo jakžtakž rozumět. Zkuste to ovšem v počtu 20 lidí… Tím se výklad trochu zpomalil, jelikož se celá skupina na většinu ptala znovu. Možná, že se jednalo o nějakou logopedickou záležitost, ale spíše si myslím, že je zvyklý, že výklad „odemele“ co nejrychleji.

Vzhledem k jednotlivým časům prohlídek si nedovedu moc představit, kolik bych měl času na dobré fotografování. Za příplatek, co stanovili z NPÚ, bych ale chtěl těch fotek fakt hodně.

Projižďka na lodičce hradním příkopem a procházka okolo hradu Švihov

Po absolvování prohlídky si můžete ještě zakoupit projížďku na lodičce v hradním příkopu. Platí se v hradu – stejně jako prohlídky.

Pokud Vás voda neláká a máte čas, pak si určitě udělejte procházku okolo hradu. Hrad lze obejít kolem dokola – přes potok k příkopu vede lávka – nelze to minout. Z některých míst se Vám naskytnou úžazné pohledy na celý komplex hradu.

Užitečné informace, aneb co se Vám ještě bude hodit a hodnocení

V prostorách hradu jsou toalety – zdarma a v jejich vstupní hale jsou dobové fotografie z natáčení Popelky, určitě se sem podívejte. Toalety jsou čisté, za nás s dostatkem papíru a mýdla.

V areálu hradu jsou dvě lavičky a venkovní posezení pro občerstvení. Ceny občerstvení jsem nezkoumal.

Pokud chcete fotit i hlavní hradní věž – poměrně zachovalou – vydejte se na Švihov až od léta 2015 – tak dlouho bude trvat její rekonstrukce (a než sundají lešení).

Celkově je tento výlet velmi pěkný. Vyjma pár drobností ohledně cenové politiky stojí vodní hrad Švihov určitě za návštěvu.

Fotogalerie z vodního hradu Švihov

Fotografie jsou pouze z exteriérů. Těch 200 Kč bych za fotky asi i býval dal, ale když jsou výslovně povoleny pouze pro nekomerční účely, tak to dám raději za jiný výlet.

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*