Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

So
12
Čvc '14

Zámky Loučeň a Mcely

 

Ve středních Čechách se nalézá hojně hradů i zámků, viz naše ostatní články. Tentokrát jsme se vypravili do okolí Nymburka (ke kterému se váže osobnost i díla Bohumila Hrabala). Dostat se z Prahy do Nymburka je vcelku bez problému, vlaková spojení jsou dostatečná. Ovšem trasa Nymburk – Loučeň je v sobotu obsluhována pouze jedním autobusem před polednem a to bez šance na návrat, neboť jediný zpáteční spoj opuští Loučeň velmi brzy ráno. Doporučuji tedy buď auto, kolo, nebo počítat s pěší tůrou někam na vlak.

Loučeň i Mcely jsou původně součástí panství Valdštejnů, které však kvůli absenci mužského potomka v rodové linii přešel po sňatku na rod Thurn und Taxisů. Ti s panstvím zdatně hospodařili a vybudovali zde např cukrovat. Panství mělo kolem 10 000ha půdy a stály zde i cihelny atd. Mimochodem, zmíněný cukrovar stále funguje a značka TTD (Thurn und Taxis Dobrovice) nadále existuje, ačkoliv byl koupen zahraniční společností. Thurn und Taxisové byli svým způsobem podnikatelé tehdejší doby a přicházeli s různými inovacemi, například i ohledně poštovních služeb. Svými aktivitami získali od císaře dědičný titul kníže a byli tak uvedeni mezi nejvyšší aristokracii. Thurn und Taxisové se po válce vrátily, ovšem opět rychle odešli. Důvodem však nebyl odsun Německého obyvatelstva, ale příchod totality a února 1948.

Loučeň – zámek s parkem, celodenní výlet pro rodiny s dětmi

Dnes je zámek Loučeň v soukromém vlastnictví jedné akciové společnosti, která zámek zrekonstruovala a uvedla do původního stavu (což nebylo jen tak, protože v době komunistů zámecké interiéry silně utrpěly a vybavení bylo rokzradeno). Podle smlouvy pak Národní památkový ústav zapůjčil bezplatně svůj mobiliář (historické předměty, kterými jsou interiéry vybaveny, posbírány po celé ČR). Pikantní na tom je, že kvůli tomu je zde zákaz focení, protože NPÚ nedovoluje své zapůjčené předměty fotit. Napadá mě, zda je opravdu v pořádku, že si toto „historické dědictví“ NPÚ takto „chrání“ před turisty a především občany ČR.

V okolí zámku je možné pořádat svatbu (jednu jsme viděli), ale osobně bych to nikomu nedoporučoval. Zámek byl nadále otevřen turistům (a mě podobným čumilům) a svatba uprostřed takového shonu mi přijde nedůstojná, ale to je asi ryze věc názoru. Zámecký park je ovšem velmi hezký a především zde najdete i Labyrintárium. Kromě jednoho zdařilého labyritnu, kde stěny mají přes 2.5m a tvoří je tuším keře tisu, naleznete i další zajímavé labyrinty, například písmenkový.

Loučeňský zámek je dobrá destinace pro rodinu s dětmi. Pravda, vstupné není nejlevnější – student 160Kč, dospělý 220Kč, rodina (2 dospělí, 2 děti) 390 Kč. Je možné koupit i levnější vstupenku pouze do parku. Jsou zde i prohlídky pro děti (s Bílou Paní) nebo také čokoládové prohlídky pro mlsouny.Letos zde do konce srpna probíhá léto s Robinem Hoodem a pro děti (i dospělé) je v parku připraven bohatý program.

Před cestou z Loučně jsme se zastavili v restauraci mimo zámecký areál, která nám potvrdila dojem z celého Nymburska: vrátili jsme se časem do devadesátých let. V „menu“ najdete takové věci jako: předkrm – Godhaj s cibulí, nebo kávu „kapučíno“ či „piccolo“.

Mcely – zámek, který je luxusním hotel s restaurací roku

Po žluté stezce pak můžete dojít do obce Mcely, kde je vyhlášený stejnojmenný zámek Mcely. Toto ovšem není zámek pro turistickou prohlídku, ale pětihvězdičkový hotel s restaurací roku Piano Nobile, tedy destinace pro zámožné s touhou po luxusním zážitku. Zrenovovaný zámek i nabízené pokrmy jsou opravdu luxusní, zapít je pak můžete nejlepší kávou Kopi Luwak. Luxusní večeři zde můžete někomu i darovat jako zážitkový certifikát. Ovšem jsme v Česku a tak lze najít drobné mouchy i na nejlepší restauraci. Ačkoliv byla restaurace skoro prázdná, vystřídali se „na nás“ celkem 3 číšníci, nikoliv stále jeden a ten samý, jak bych očekával. Navíc ještě neuměli dobře odhadnout, kdy se ptát hosta na další přání, protože v průběhu hlavního chodu muset třikrát potvrzovat, že je vše v pořádku, už úplně v pořádku není…

Pokud jste do Mcel nepřijeli automobilem a uvažujete o návratu do Prahy, je pomalu čas vyrazit na vlak. Přesně tak, autobus žádný v sobotu nejede. Nejbližší vlaková zastávka je Křinec a to je cca 8km po silnici. Nemusíte se ale bát projíždějících aut, protože silnice se na větší části trasy rekonstruuje a (podle info cedule) do roku 2015 ještě nadále bude.

 

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*