Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování Českem

Cestování Českem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Rubrika:

Ne
3
Srp '14

Koupání na Lipně – Horní Planá

 

Pokud hledáte pohodový den s rodinou, případně si jen chcete odpočinout a nepoznávat krásy historie České republiky, mohl by Vám následující tip na výlet na koupání přijít vhod. Přesto ještě upozorním, že pokud by jste se případně nudili, nabízím na konci článku ještě odkazy na tipy na zábavu a výlety po Šumavě, které můžete využít po odpočinkovém čase.

 

Horní Planá – parkování, kudy na pláž

Parkoviště doporučuji využít přímo v Horní Plané směrem u přívozu – přesné GPS k vjezdu na parkoviště – 48°45’42.735″N, 14°1’36.215″E. Parkoviště je celkem velké – odhadem cca 130 – 150 aut pojme bez problémů – stín pro auto zde ale nečekejte. Cena za parkování je 30 Kč na den pro osobní automobil (platné k 2.8.2014).

Z parkoviště pokračujte po chodníku podél silnice směrem k přívozu (k vodě) – chodník vede okolo plotu místního kempu. Jak plot skončí, dejte se doleva a stojíte prakticky u pláže. Vstup na pláž je zdarma.

Pláž – čistota, vybavení, kvalita vody

Pláž bych rozdělil na dvě části – jedna na trávě, druhá přes chodníček na štěrku – písečku. Stínu zde opět moc nepotkáte, ale to asi stejně nebude Váš cíl :-).

Podél chodníčku u pláže jsou rozmístěny odpadkové koše v dostatečné míře – což musím pochválit. Diskutovali jsme, zda je jejich pozice ideální a shodili jsme se, že zřejmě ano. Na pláži Vás nebude obtěžovat zápach a těch párk kroků lze snadno zvládnout.

Tím se dostávám k čistotě pláže obecně. Viditelně se zde město hodně snaží udržovat pláž čistou a bez odpadků. Stejnou měrou tomu napomájí evidentně i návštěvníci (což je jedině správně). Na celou pláž jsem napočítal jeden opuštěný plastový kelímek, jednu pohozenou láhev a pak jsem nalezl jeden viditelný nedopalek (no dobře no, tak jsem puntičkář – ale Vy to určitě oceníte také). Popelníky zde nejsou žádné, ale co jsem si povšimnul, tak návštěvníci s cigeretou si dávali zhašené nedopalky do kelímku a ten pak následně vhodili do koše – toto uvědomělé chování prostě musím pochválit.

Sociální zázemí pláže nabízí veřejné záchodky. Viditelně se moc nevytírají, ale jinak jsou celkem čisté. Vyjma často chybějícího toaletního papíru (daň za to, že jsou bezplatné) je hodnotím jako OK. Součástí záchodků jsou převlíkací kouty. K záchodkům je stavebně připojen sprchový kout – celkem 3 sprchy se studenou (vlažnou) vodou.

Na pláži naleznete hřiště na volejbal, dětské hřiště s prolejzačkami, 2 rychlá občerstvení se zmrzlinou a jednu restauraci.

Jen orientačně vybírám několik cen u rychlých občerstvení (platné k 2.8.2014):
Pivo – Plzeň – 0,3l – 22 Kč
Pivo – Gambrinus – 0,3l – 18 Kč

Zmrzlina – točená mix, velká – 20 Kč
Hranolky s ketchupem – 35 Kč

Kvalita vody byla v době naší návštěvy celkem ucházející – ideálně doporučuji zkontrolovat před cestou na webu http://www.koupacivody.cz/ (web pod dozorem MZ ČR). Ve vodě neplaval viditelně žádný odpad. Vstup do vody je pozvolný a písečný.

Užitečné odkazy na další aktivity

V místním kempu jsme sice nebyli, ale celkově musím konstatovat, že jsem příjemně překvapen celkovým příjemným vzhledem a řešením celého místa. Již u pláže navíc začíná cyklostezka, takže i pro milovníky cyklistiky se zde najde využití.

Pokud již nebudete chtít jen ležet na pláži, můžete například vyrazit na Stezku v korunách stromů nebo na rozhlednu Knížecí stolec. Chcete-li se ještě více vzdělávat, můžete vyrazit do Bavorského národního parku za zvířátky a poznáním.

Fotogalerie Horní Planá

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*